Flickr / amsfrank

100 jaar zorgen om Rusland

Vandaag is president Poetin in Amsterdam ter ere van het Nederland-Rusland vriendschapsjaar 2013. Zijn bezoek is niet onomstreden. Er is veel ophef rond de nieuwe wet die ‘homoseksuele propaganda’ verbiedt en over het steeds verstikkender politiek klimaat in het Rusland van Poetin.

Protesten zijn er. Zo hees Job Cohen de regenboogvlag halfstok. De Nederlander is echter niet alleen dominee, maar ook koopman:  al deze protesten zullen weinig indruk maken daar ze gepaard gaan met miljardendeals.

Het is relativerend (en misschien mistroostig) om te lezen dat deze ambigue relatie met Rusland al jaren oud is. In 1913 berichtte het weekblad De Amsterdammer over een protest van vooraanstaande Nederlanders tegen mensenrechtenschendingen in Rusland. En over hoe handelsbelangen dit protest weer teniet deden. Dit is de vriendschap die we vieren.

Hieronder bevonden zich o.a.  K.P.C. de Bazel, H.P. Berlage, A. Bredius, Fr. Van Eeden, dr. H.H. Kuyper, jhr. Mr. A.F. de Savornin Lohman, prof. dr. H.A. Lorentz, Jan Toorop, Albert Verwey, en Claude Debussy.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven