100 uur in trance

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week illustrator Danijel Cecelja.

Kopie van tractor_chapelTractor chapel, 20x32, 2013, Rotring pen op aquarel papier.

Godmachine is de titel van een serie pentekeningen, waarbij 'God' verwijst naar de goddelijke, scheppende kracht van de kunstenaar, en 'machine' naar de overdreven productiviteit en overvloed aan personages op het papier. In 2009 ben ik er aan begonnen en sinds die tijd heb ik mijn werk een aantal keer geëxposeerd in Antwerpen en Brussel, maar liever neem ik plaats aan de tekentafel.

Kopie van councilCouncil, 33x49, 2014, Rotring pen op aquarel papier.

Wanneer ik me toeleg op een serie tekeningen ligt mijn focus op het maken van een verkoopbaar product. Hierbij houd ik de toeschouwer in gedachten. Als kunstenaar vind ik het belangrijk om mijzelf productief op te stellen. Ik daag mijzelf uit door constant te blijven produceren. Soms leer ik op deze manier sneller dan wanneer ik me in een leer- en experimenteerfase stort.

Kopie van combineCombine xsmall, 23x13, 2013, Rotring pen op aquarel papier.

Ieder werk vergt een hoog aantal werkuren en dat productiviteit zie je ook terug in mijn tekeningen. Het werkritme en de methode zorgen ervoor dat je geen tijd hebt om over elk figuur lang na te denken. Je moet voortgang maken, anders krijg je zoiets nooit af. Ik probeer altijd in een flow te komen waarin ik ieder personage grotendeels improviseer. Hiervoor grijp ik terug naar de beeldtaal uit mijn vroege jeugd, die rijk is aan verschillende figuren. Zo tekende ik vroeger de 'sinterklaasboekjes' (catalogussen met speelgoed) na. Dat is een basis waarop ik nu kan terugvallen. Slechts het 'macro-frame' — een omvattende ruimte als een boot, een walvis of een kamer waarbinnen dingen kunnen plaatsvinden — bepaal ik bewust en werk ik goed uit. Het beheersen van de toegepaste techniek is voor een goede workflow erg belangrijk. Je moet de ruimte hebben om het te kunnen laten rollen in je hoofd.

Kopie van browsersBrowsers xsmall, 14x24, 2013, Rotring pen op aquarel papier.

Er zijn weken waarin ik meer dan 100 uur werk. Dan raak ik in een soort trance die zeer verslavend is. Ik eet, ik teken, ik slaap en verder niets. In die trance kan ik dingen creëren die anders gewoon niet haalbaar zijn. Maar je kunt er niet in blijven. Op een gegeven moment verval je in het normale leven. Maar nu ik eens die toestand heb meegemaakt, weet ik wat mijn doel is en moet ik mijzelf aanmoedigen om daarin terug te raken.

compilatieOwl, 50x30, 2014, Rotring pen op aquarel papier.
Monkey 2, 35x57, 2014, Rotring pen op aquarel papier.
Hawk, 47x32, 2013, Rotring pen op aquarel papier.

Danijel Cecelja exposeert van 25 mei tot en met 7 juni zijn serie Race in galerie BOG-ART in Brussel.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven