Algen tegen straling

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week ontwerper Vivian Hartung.

MyAtomicBody_ProtectiveSuit_VivianHartung_S

Plotseling en onverwacht kan het gebeuren. Een nucleaire ramp. Een wolk van rook en radioactieve neerslag vult de lucht. Alles waar het mee in aanraking komt raakt besmet. Jij ook!

MyAtomicBody_Tent_VivianHartung_S

Hoe onwerkelijk het scenario ook lijkt, een ramp kan altijd gebeuren. My Atomic Body is een collectie post-apocalyptische producten die laten zien hoe alg in te zetten zijn als eventueel beschermingsmiddel in het scenario van een nucleaire ramp. Algen zijn namelijk in staat om afvalstoffen te zuiveren, en zware metalen en radioactieve stoffen op te nemen.

VH_MAB_TentDonut

Een onderdeel van My Atomic Body is The Protective Suit. Een dubbelwandig pak dat gevuld kan worden met een algenvloeistof. Om op die manier een beschermende laag te bieden boven op de normale kleding.

VH_MAB_TentGracht

Daarnaast bevat de collectie een Rescue Tent met een gracht en sproeisysteem die ervoor zorgen dat de buitentent vochtig blijft en hierdoor algengroei kan ontstaan. Dit stelt de buitentent in staat om radioactieve elementen uit de lucht op te nemen.

AlgBook_VivianHartung

Mocht je dan toch besmet raken is er een algendieet. Een dieet gebaseerd op experimenten in zowel Chernobyl als Fukushima. Hieruit is gebleken dat de symptomen van stralingsziekten afnemen na inname van 100 gr spirulina per dag voor 45 dagen. In het dieetboekje staan recepten om de inname van algen te integreren in je dieet en een lijst om je voortgang bij te houden.

MyAtomicBody_Algae Lolly_VivianHartung

Hoewel ik ‘s nachts niet wakker lig van de doemscenario’s vind ik het belangrijk dat we erover nadenken. Als ontwerper moet je je bewust zijn van de wereld om je heen en de impact die design kan hebben zowel nu als in de toekomst.

Vivian Hartung spreekt op 26 mei op The Big What If, een avond over speculatief ontwerp in Showroom Arnhem. Hier vind je meer informatie. My Atomic Body wordt tussen juni en augustus geëxposeerd in het Huygens Gebouw van de Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 135 in Nijmegen.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven