Alex Philippa

Alex Philippa

Alex Philippa (1994) studeert klassieke talen en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam.

Ruik het doucheputje

1 Filosofie 5 december 2017

Schoon staat tegenwoordig gelijk aan geurloos, stankvrij. Maar lichamen nemen in, scheiden uit, stinken. We zouden wat vaker aan de prut in ons doucheputje moeten ruiken.

Beklim Mount Olympus

1 Actualiteiten, Kunst 8 juni 2017

Is het schockerende en uitputtende stuk Mount Olympus van Jan Fabre eigenlijk wel kunstwaardig? Alex Philippa zegt volmondig ja en geeft zijn visie op kunst.

Zwelgen in fantasmalgie

Actualiteiten 20 januari 2017

Wat verbindt de nieuwe Star Wars aan Trump? De misplaatste nostalgie die het drijft, betoogt Alex Philippa. Ons zwelgen in fantasmalgie is zelfs gevaarlijk.

Hondenbandjes en penisbellen

Actualiteiten, Geschiedenis 7 december 2016

Naakte lichamen nemen in onze samenleving een rare plek in. Aan de hand van onze Griekse en Romeinse voorvaderen gaat Alex Philippa na wat er allemaal wel en niet door de beugel kan, en vooral: waarom dat onzin is.

Leren masturberen

3 Actualiteiten 21 november 2016

Seks heb je niet altijd samen, maar over masturberen hebben we het liever niet. Ons ‘stiekeme genot’ krijgt te weinig aandacht, meent Alex Philippa, zeker in deze tijden van internetporno.

Douchen in de informatiestroom

Actualiteiten 27 oktober 2016

Boeren, burgers en bedrijven zijn verwikkeld in een strijd om het schaarse zoete water. De overheid vraagt ons korter te douchen. Zo komen we er niet, zegt Alex Philippa, die ons oproept juist eens lekker de tijd te nemen in de natte cel.

Beestachtige liefde

Actualiteiten 14 oktober 2016

De stier van Minos en de ezel van Reve: liefde tussen mens en dier is van alle tijden. Alex Philippa bepleit dat we zoöfilie niet tot taboe moeten maken. Bestialiteit mag dan wel verboden worden, dit maakt de liefdevolle gevoelens voor dieren nog niet tot onbespreekbare thema's.

Vreemde vogels

1 Actualiteiten 13 mei 2016

De krijsende halsbandparkiet is een bron van ergernis en overlast in de stedelijke parken. Onterecht, meent Alex Philippa. We zouden hun aanwezigheid juist moeten begrijpen en accepteren.

Het lyrisch delirium: drankromans

De Letter 7 januari 2016

Personages onder invloed spreken veel meer dan dronkenmanspraat. Drankromans bieden op prachtige wijze tragische inzichten in het menselijk bestaan, stelt Alex Philippa.

volgende >