Jozef Waanders

Jozef Waanders

Jozef Waanders (1987) studeerde Geschiedenis en Filosofie in Utrecht en Leuven. Van april 2015 tot januari 2017 was hij de hoofdredacteur van deFusie.    

Macron: redder van Europa?

Actualiteiten, Politiek 23 juni 2017

De spectaculaire overwinning van Emmanuel Macron schept hoge verwachtingen voor zijn komende regeerperiode. Karsten Meijer en Jozef Waanders analyseren dit politieke fenomeen.

Wantrouw politicus die zegt namens hét volk te spreken

Actualiteiten, Europa, Politiek 19 september 2016

De roep om referenda klinkt steeds luider in de Europese politiek. Het volk wil zelf beslissen, is het sentiment. Jozef Waanders betoogt dat hier een vals beeld van 'het volk' aan ten grondslag ligt.

Europa tussen ironie en 'waarheid'

De Letter 8 september 2016

Essentieel aan de Europese identiteit is dat die steeds weer wordt uitgelachen en vervolgens vervormd. Jozef Waanders bespreekt Guido Vanheeswijcks nieuwe boek dat die stelling verdedigt (en zijn stuk staat ook in De Nederlandse Boekengids).

Een nieuwe vreemdeling

De Letter 4 februari 2016

Op het eerste gezicht is Kamel Daouds roman 'Moussa, of de dood van een Arabier' een postkoloniale kritiek op Camus. Op het tweede gezicht blijkt de zaak gecompliceerder te liggen, toont Jozef Waanders.

Václav Havel: Waarom de waarheid niet zonder de vrijheid kan

2 De Letter 14 mei 2015

De antipolitieke politicus Vaclav Havel leidde een turbulent leven dat van gevangenschap tot presidentschap leidde. Volgens Jozef Waanders en Karsten Meijer is zijn denken echter minstens zo de moeite waard. De onlangs verschenen biografie over Havel biedt inzicht in allebei.

Globalisering én geborgenheid

Filosofie 6 april 2015

De grenzeloze mogelijkheden van globalisering zijn volgens Jozef Waanders niet per se bevrijdend. Wat zijn de alternatieven?

Wat vinden we eigenlijk het verdedigen waard?

Politiek 18 november 2014

Conflicten en onrust in de wereld komen steeds dichter in de buurt van Europa. Er is veel discussie over de manier waarop Europa zichzelf moet beschermen. Maar moeten we ons niet eerst richten op de vraag wat er precies van waarde is dat we zouden moeten beschermen?

Het pact tussen kerk en Kremlin

2 Actualiteiten, Politiek, Rusland 24 september 2014

Volgens Jozef Waanders staat de vervlechting van kerk en staat aan de oorsprong van het huidige Rusland. Wat zijn de ontwikkelingen en gevolgen?

Tunesiers die Bouazizi eren

In vrijheid gevangen

Filosofie, Internationaal, Politiek, Politieke filosofie 5 mei 2011

Tunesische straathandelaar Mohammed Bouazizi stak zichzelf op 17 december van dit jaar uit protest tegen de heersende corruptie in brand. Jozef Waanders overpeinst de 'wrange, bijna onmenselijke complexiteit' van de menselijke vrijheid.