Kim Schoof

Kim Schoof

Kim Schoof (1992) studeert Nederlandse literatuur en Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en is redacteur bij deFusie, in het bijzonder van de literatuurrubriek de Letter, redacteur bij de Nederlandse Boekengids en lid van het Kollektief dat filosofiefestival DRIFT 2017 organiseert.

De zwarte ervaring: grotesk of subtiel

De Letter 9 februari 2017

Twee romans over het burgerschap van zwarte Amerikanen: afgelopen maand kwamen ze uit in Nederlandse vertaling. Kim Schoof overweegt wat ze zo briljant maakt als boeken en als politieke pionnen.

VVD doet aan gifjes in plaats van politiek

Actualiteiten, Politiek 18 december 2016

Geinig en heel normaal op internet: een lijst ondersteund door gifjes. Maar zodra de VVD er één plaatst over de voorstellen van andere partijen, wat valt er dan nog te lachen? Kim Schoof duikt de internetpolitiek in.

De comeback van een tweedehands emotie

De Letter 23 juni 2016

Wat is liefde in tijden van Tinder? Kim Schoof en Lodewijk Verduin zoeken een update van de liefdesnorm en vinden die bij Alain Badiou. (Ook analoog te lezen in De Nederlandse Boekengids #3!)

Barmhartige stad: model voor de moderne mens

De Letter 7 april 2016

Maakt verstedelijking van hechte dorpelingen eenzame egoïsten? Filosoof Jean-Luc Nancy neemt de stad juist graag als model voor een egalitaire samenleving. Romans van Amos Oz en Walter van den Berg laten zien waarom, aldus Kim Schoof.

De Das Mag-manier (en waarom die twijfelachtig is maar wel werkt)

De Letter 19 november 2015

Uit alles blijkt dat de kersverse Das Mag Uitgevers niet echt weten wat ze aan het doen zijn. Het gekke is: die naïviteit is naast hun struikelblok ook de kern van hun succes, menen neerlandici Channa van Dijk en Kim Schoof.

Jonge literatuur heeft wél consequenties

De Letter 10 september 2015

Jonge literatuur zou engagement missen. Neerlandica Kim Schoof legt zich toe op een lezing van Niña Weijers' De consequenties die dat verwijt ontkracht.

IJstijd verwarmt de Nederlandse literatuur

De Letter 26 februari 2015

Volgens sommigen lijden jonge Nederlandse schrijvers aan literaire armoede - Neerlandica Kim Schoof denkt daar anders over.