Rosa van Gool

Rosa van Gool

Rosa van Gool (1993) studeerde klassieke talen in Amsterdam en Leiden.

Geen taart voor Jeroen en Ed

2 Actualiteiten 4 april 2017

Naar aanleiding van het interview met Anne Fleur Dekker waarschuwt Rosa van Gool voor gemakzuchtige journalistiek en het gratuit gebruik van beladen termen.

De invloed van immigratie-metaforen

Actualiteiten, Media 16 januari 2017

Binnen het immigratiedebat duiken termen als ‘asieltsunami’ en ‘asielplaag’ op. Het zijn maar woorden, toch? Nee, stelt Rosa van Gool, de implicaties van deze metaforen zijn wel degelijk gevaarlijk.

Wat er mis is met de zesjescultuur

3 Actualiteiten 23 september 2015

Onder Nederlandse studenten is de zesjescultuur zeer geaccepteerd: je studententijd draait in de eerste plaats om zelfontplooiing, toch? Rosa van Gool vindt van niet en legt uit wat er mis is met de zesjescultuur.

Een vriendelijke moordenaar?

Actualiteiten 31 augustus 2015

Kun je een moordenaar herkennen aan zijn karakter? Of juist vrijpleiten door een beroep op zijn goede persoonlijkheid? Rosa van Gool legt uit waarom karakter geen geldig argument is.

Macht der taal

2 Actualiteiten 2 juni 2015

Taal wordt vaak gezien als simpelweg een eenvoudig middel om een boodschap over te brengen, waarbij spel- en stijlfouten er niet toe doen. Rosa van Gool legt uit waarom taal veel meer is dan dat: wie taal en retorica goed beheerst, heeft een machtsmiddel in handen.

Holleeder: de val van een knuffelcrimineel

3 Actualiteiten, Media 27 maart 2015

Crimineel Willem Holleeder genoot lange tijd een status als cultheld. Nu hij opnieuw terecht staat, berichten de media over de gruwelijke dreigementen tegenover zijn familie. Maar waarom zouden juist deze onthullingen ons beeld van Holleeder doen kantelen?

Waarom worden minderheidsstandpunten niet serieus genomen?

Actualiteiten 28 januari 2015

Michiel de Ruyter, was dat nou een held of meer een koloniale rover? Rosa van Gool over minderheidsstandpunten in geschiedschrijving.

Hebben de Geesteswetenschappen nut?

4 Actualiteiten 26 november 2014

Er is veel protest tegen de bezuinigingen in de Geesteswetenschappen. Rosa van Gool vraagt zich af of het protest terecht is.

Anne aan het IJ: twisten over smaak

Geschiedenis, Literatuur 14 oktober 2014

Eerder dit jaar was er veel ophef over het toneelstuk over Anne Frank. Rosa van Gool vraagt zich af of het symbool Anne Frank zich leent voor een toneelstuk.