Thomas Muntz

Thomas Muntz

Thomas Muntz (1987) is filosoof en onderzoeksjournalist. Voor De Groene Amsterdammer en De Correspondent doet hij in groepsverband onderzoek naar energie & klimaat.

Wie is er nog bang voor Wilders?

2 Actualiteiten, Filosofie, Politiek 3 april 2015

In 2012 schreef scheidend hoofdredacteur Thomas Muntz zijn eerste artikel voor deFusie. Wilders had zojuist het kabinet laten vallen. Nederland was in de greep van het populisme. Maar wat is dat populisme eigenlijk? De hoofdredacteur blikt terug.

Alles voor de mediadebiel

Actualiteiten, Recht 25 november 2014

Cartoonist Oppenheimer noemde advocaat Hiddema 'louche', waarna Hiddema een zaak tegen hem aanspande. Hiddema kreeg gelijk en Oppenheimer werd onder andere veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie. Wat zegt dit vonnis over de manier waarop een rechter naar satire kijkt?

Facebook: the world wide middle man

Actualiteiten, Filosofie, Media 1 september 2014

Sociale media zijn in hoge mate dwingend: eraan meedoen gaat vanzelf en ervan afzien is noodzakelijkerwijs een ‘statement’. Facebook bepaalt hierdoor steeds meer welke informatie we voorgeschoteld krijgen. Daardoor verdwijnt langzaam alle ambiguïteit en listigheid uit het sociale netwerk en dat is haast onmogelijk te omzeilen.

Goodbye Kuifje

Actualiteiten, Nederlands 2 mei 2014

De Kuifjes onder de journalisten kunnen zich beter verenigen in interdisciplinaire groepjes onderzoeksjournalisten, meent Thomas Muntz. Want in de tijd van overdonderende hoeveelheden internetdata zit niemand te wachten op een journalist die in zijn eentje iets roept.

Staat van verwarring

Politiek, Recht 11 april 2014

Er is geen Nederlandse staat. Onderzoeksjournalist en filosoof Thomas Muntz betoogt dat de Nederlandse overheid bestaat uit belangen zonder politieke en morele dimensie.

De grote omwenteling

1 De Letter 20 februari 2014

Thomas Muntz bekijkt vanuit het werk van Rick Perlstein de opkomst van Nederlands neoconservatisme. Hoe hebben Barry Goldwater en Richard Nixon de weg gebaand voor Geert Wilders?

De Fossiele Kern

Economie 27 januari 2014

Een groene economie is al lange tijd geen kwestie meer van intenties. Iedereen hamert op hetzelfde punt: we moeten als de wiedeweerga duurzamer energie opwekken. Dit vergt een volledige wending in onze economische en politieke structuren.

De crisis verklaard en bezworen

4 Actualiteiten, Politiek 15 april 2013

Verklaringen die op de financiële crisis worden losgelaten hebben verdacht veel weg van primitieve bezweringen. Hoofdredacteur Thomas Muntz preekte op de Filosofie Nacht over de pathologie van het magisch denken.

Het genre Den Haag

1 Filosofie, Politiek 25 maart 2013

Oer-Hollandse gezelligheid volgens hoofdredacteur en politiek filosoof Thomas Muntz. Waarom gezelligheid en politieke berichtgeving een onbehagelijke combinatie is.

volgende >