Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op OK om hier mee akkoord te gaan.
In 2012 schreef scheidend hoofdredacteur Thomas Muntz zijn eerste artikel voor deFusie. Wilders had zojuist het kabinet laten vallen. Nederland was in de greep van het populisme. Maar wat is dat populisme eigenlijk? De hoofdredacteur blikt terug.
Cartoonist Oppenheimer noemde advocaat Hiddema 'louche', waarna Hiddema een zaak tegen hem aanspande. Hiddema kreeg gelijk en Oppenheimer werd onder andere veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie. Wat zegt dit vonnis over de manier waarop een rechter naar satire kijkt?
Sociale media zijn in hoge mate dwingend: eraan meedoen gaat vanzelf en ervan afzien is noodzakelijkerwijs een ‘statement’. Facebook bepaalt hierdoor steeds meer welke informatie we voorgeschoteld krijgen. Daardoor verdwijnt langzaam alle ambiguïteit en listigheid uit het sociale netwerk en dat is haast onmogelijk te omzeilen.
De Kuifjes onder de journalisten kunnen zich beter verenigen in interdisciplinaire groepjes onderzoeksjournalisten, meent Thomas Muntz. Want in de tijd van overdonderende hoeveelheden internetdata zit niemand te wachten op een journalist die in zijn eentje iets roept.
Er is geen Nederlandse staat. Onderzoeksjournalist en filosoof Thomas Muntz betoogt dat de Nederlandse overheid bestaat uit belangen zonder politieke en morele dimensie.
Thomas Muntz bekijkt vanuit het werk van Rick Perlstein de opkomst van Nederlands neoconservatisme. Hoe hebben Barry Goldwater en Richard Nixon de weg gebaand voor Geert Wilders?
Een groene economie is al lange tijd geen kwestie meer van intenties. Iedereen hamert op hetzelfde punt: we moeten als de wiedeweerga duurzamer energie opwekken. Dit vergt een volledige wending in onze economische en politieke structuren.
Verklaringen die op de financiële crisis worden losgelaten hebben verdacht veel weg van primitieve bezweringen. Hoofdredacteur Thomas Muntz preekte op de Filosofie Nacht over de pathologie van het magisch denken.
Oer-Hollandse gezelligheid volgens hoofdredacteur en politiek filosoof Thomas Muntz. Waarom gezelligheid en politieke berichtgeving een onbehagelijke combinatie is.
Thomas Muntz onderzoekt de betekenis van de term 'tijdgeest' en vraagt zich af of we de tijdgeest in onze eigen tijd wel kunnen vatten.
De schok was groot: het Catshuisoverleg is mislukt. Geert Wilders wordt verweten het land in een nog grotere crisis te hebben gestort. Thomas Muntz, echter, is niet verbaasd.
Thomas Muntz over de rage van deze zomer: factchecken. Maar dat is toch sowieso de taak van journalisten? Een analyse.
Ko van 't Hek en Thomas Muntz laten zien hoe links stoeit met nuance in deze tijden, en waarom de liberalen hier geen last van hebben.
Politiek theorist Thomas Muntz blikt vooruit op de Amerikaanse - "America the crazy" - verkiezingen met de Robert Caro's biografie van Lyndon B. Jonson.
Filosoof en politicoloog Thomas Muntz verklaart het gemak waarmee de kunsten en de publieke omroepen kunnen worden wegbezuinigd door het kabinet: kunstenaars en journalisten bemoeien zich al jaren niet meer het bestuur van ons land.