Flickr / Joe Haupt

Brandvertragers

Waarom zou je een verhaal eigenlijk willen vertellen in een beperkte tijd? Een verhaal duurt zo lang als het duurt en het medium dat zich daar (naast een kampvuur) uitermate voor leent is de podcast. Op het web is een aanzienlijk aantal podcasts te vinden waar men het met recht niet zo nauw neemt met de tijd. Perfect voor een aankomende low-fare busreis naar Berlijn, of als dagelijkse versnapering bij het ontbijt.

Zo maakt Peter Adamson al lange tijd een podcast over filosofie. Zijn missie is om alle filosofen van de oudheid tot aan nu te bespreken en hij beknibbelt daar bepaald niet op de tijd die hij er voor neemt. In 'The History of Philosophy - without any Gaps' doen we makkelijk dertien (!) afleveringen over Plato en de Islamitische filosofen nemen nu al bijna 60 afleveringen in beslag (ooit iets willen leren over Ibn Ghaldoen?). Ietwat vervelend worden na een tijdje de voorbeelden met giraffes en Buster Keaton maar aan de andere kant mag hij zich ook wel een lolletje permitteren tussen al die grondigheid.

Goede verhalen worden niet per definitie verteld door experts of vakneuroten. Zo bewijst de, ietwat droge, Ray Harris Jr. die vanuit de kelder van zijn huis in West-Virginia al 106 afleveringen door ratelt over de Tweede Wereldoorlog in zijn podcast. Het is duidelijk dat meneer Harris uitgebreid onderzoek doet in zijn boekenverzameling en komt soms pas na weken weer terug met een aflevering. Het drieluik over het jonge leven van Benito Mussolini is een aanrader.

Moeder aller langdradigheid is Dan Carlin's Hardcore History. Voor iemand die meer zijstraten ingaat dan Freek de Jonge in zijn oudejaarsconference doet hij het geheel niet slecht. Alles wordt in context geplaatst en zeer spannend verteld. Hij maakt zich er niet met een jantje-van-leiden van af als hij het Wederdopersrijk beschrijft. De eerste drie afleveringen (er komen er tien) over de Eerste Wereldoorlog zitten nu al ik aan de vijftien uur in totaal maar het blijft op de een of andere manier boeien.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven