De salontafel rookt sierlijk een sigaret

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week audiovisueel vormgever Carlijn Fransen.


De eenzame eenheid
Gedigitaliseerde Super 16mm film
10'45''
2016

De salontafel rookt sierlijk een sigaret terwijl de schemerlamp over de schouder van haar eenzame eigenaar kijkt die op een sofa ligt. Mijn afstudeerfilm De eenzame eenheid heeft een verhaalstructuur als een nacht met meerdere dromen. Verschillende scènes volgen elkaar op en lopen in elkaar over. Wat tijdens het kijken van de film logisch voelt, is achteraf niet te verklaren.


De oorsprong van de film ligt in mijn afstudeerscriptie die er nooit kwam: De eenzame eenheid. De tijdelijke eenmanssekte; een onderzoek naar het creëren van een sekte waarin ikzelf als de ultieme controlfreak de rol van leider én volger op mij zou nemen. De scriptie liep echter finaal vast bij de iets te existentiële vraag ‘wie ben ik?’, waardoor ik nooit aan daadwerkelijke sekteplannen ben toegekomen.


(Klik om de afbeelding te vergroten)

Om mijn hoofd leeg te maken en met een voldaan gevoel de Rietveld Academie achter me te laten, besloot ik alle ideeën die nog in mijn hoofd rondspookten uit te tekenen in een boek. Een aantal ideeën kwamen uit dromen maar van de meeste ideeën ken ik de oorsprong niet. Toch zou je denken dat er een reden moet zijn waarom ze zich in hetzelfde hoofd nestelen, mijn hoofd. Door elk afzonderlijk idee te ontleden en naar onderlinge verwantschappen te zoeken, ontstonden tien scènes binnen de associatieve verhaallijn van De eenzame eenheid.

Deze scènes tonen een inwaarts gekeerde wereld waarin ikzelf het hoofdpersonage speel. Het voelde voor mij ultiem om de ideeën en dromen uit mijn hoofd te halen door ze zo exact mogelijk in het echt te reconstrueren, op de set 'opnieuw' te beleven, vervolgens te tonen en nog eens zelf te aanschouwen.

De eenzame eenheid is onderdeel van het EYE on Art programma en op 14 februari om 19:15 te zien in EYE, IJpromenade 1 in Amsterdam.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven