De gelaagde waarheid

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week ontwerper Alice Wong.

reconstructingreality_directoralicewong

Ik dacht dat de werkelijke toedracht van mijn vaders gewelddadige dood vanzelf duidelijk zou worden als ik maar genoeg informatie over het incident zou verzamelen. Maar meer kennis zorgde er juist voor dat de waarheid steeds moeilijker te achterhalen viel. Ik leerde wel van mijn onderzoek dat ons bewustzijn continu reconstructies maakt van de werkelijkheid – er meerdere lagen van maakt. Een ‘waargebeurd verhaal’ is een oxymoron.

reconstructingreality_directoralicewong2

Mijn vader is vermoord in 1992. Ik was toen drie jaar oud. Tijdens de eerste fase van mijn onderzoek wilde ik uitzoeken wat er exact gebeurd was. Toen ik archieven ging raadplegen en verschillende getuigen sprak ontdekte ik dat zij allemaal andere perspectieven hadden. Hoe meer ik ontdekte van wat er gebeurd was, hoe onzekerder het werd dat ik de waarheid boven tafel zou krijgen. Toen besloot ik mijn onderzoek om te draaien: ik ging onderzoeken hoe ons bewustzijn de werkelijkheid vormt.

reconstructingreality_directoralicewong3

Ik onderzocht hoe verschillende manieren van storytelling bijdragen aan onze continu veranderende perceptie van de werkelijkheid. Ik bekeek niet alleen het werk van schrijvers en regisseurs, maar bestudeerde ook het belang van storytelling in de verslagen van psychologen, forensisch wetenschappers, geschiedkundigen, detectives en familieleden.

reconstructingreality_directoralicewong4

Om al deze perspectieven een plek te geven in een designproject, werkte ik aan een filmscript met een persoonlijk verhaal als rode draad, waarin een collage aan verschillende stemmen de kijker uitnodiging te ontdekken hoe de werkelijkheid keer op keer opgebouwd en herbouwd word.

Op de website van Radio 1 is een radio-documentaire terug te luisteren over het project van Alice Wong.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven