De kleuren van Kaapverdië

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week fotograaf Davy de Lepper.

davy1-2Villa Nova

Villa Nova is een zorginstelling voor verstandelijk beperkten in Kaapverdië, een archipel van 10 vulkanische eilanden naast Afrika. Het centrum, dat onderdak biedt aan 45 mensen, wordt gerund door één betaalde kracht en een hoop vrijwilligers. In Villa Nova heerst een relaxed sfeertje, maar de gehandicapten slapen op kale slaapzalen met tralies voor de ramen. De begeleiders doen hun uiterste best om te zorgen voor de verstandelijk beperkten, maar zij zijn hier niet voor geschoold. 

davy2-2Villa Nova

Ik bezocht het land voor mijn minor buitenlandjournalistiek. Via de Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam ontmoette ik Chelita Lima, een vrouw die mij met veel enthousiasme bekend maakte met Villa Nova. Via haar had ik een ingang en samen met journalist Jolien Scholte besloot ik een publicatie te gaan maken.

davy3-2Villa Nova

Omdat de overheid Villa Nova niet financieel ondersteunt is er geen geld voor extra personeel, of faciliteiten om de cliënten te vermaken. De dagelijkse activiteit van een bewoner van Villa Nova is het uitzitten van zijn uren op de binnenplaats totdat hij terug moet naar zijn cel.

davy4-2Cape Verde

Kaapverdië was vroeger een Portugese kolonie en werd gebruikt als stop tussen Europa en Zuid-Amerika bij het verschepen van slaven. Veel nationaliteiten kruisten het land en dat is zichtbaar in zijn identiteit. Aan het uiterlijk van de geportretteerden is die etnische diversiteit goed zien.

davy5-2Cape Verde

Tijdens mijn reis werd ik verliefd op het land en de mensen. Deze portretten zijn een ode aan de mensen die ik daar heb mogen ontmoeten.

davy6-2Cape Verde

De projecten Villa Nova en Cape Verde komen samen in een solo-expositie van 13 mei t/m 12 juni in het kunstcafé van de Oude Rechtbank in Eindhoven, Stratumseind 32.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven