Wikimedia Commons

De Lachende Leider

De Italiaanse politiek filosoof Marco Belpoliti omschreef in zijn boek Il Corpo del Capo (Het lichaam van de leider) de kracht van de politiek van Berlusconi. Een leider die met haarimplantaten en een eeuwige glimlach continu optimisme uitstraalt. Dat is de boodschap die Berlusconi met zijn publieke voorkomen, en natuurlijk ook zijn controle hierop door bezit van grote mediastations, aan heel Italië duidelijk maakt. Zijn humor en continue optimisme wordt zo een politiek wapen dat tot nog toe werkt. Zolang de leider van je land lacht, gaat het goed met je land.

Typerend voor deze kracht is onder andere het ‘Ruby’-proces dat momenteel tegen Berlusconi loopt. Dat hij niet zou verschijnen op de rechtszitting kon eenieder al weten. Een vordering van het proces is voor hem te riskant. Opmerkelijk is echter dat hij ditmaal met zijn humor een schandaal als dit weet te ridiculiseren. De Bunga Bunga feestjes zijn niet langer toonbeeld van een seksschandaal van een leider in verval, maar van een leider met wie het goed gaat. Met gevleugelde uitspraken weet Berlusconi dit schandaal zo in de media om te buigen. Zo nodigde hij enkele dagen geleden voor de camera twee blondines uit voor een van zijn Bunga Bunga feestjes, de dames brachten hem formulieren waarop hij zei: ‘Dat doen jullie zo goed, kom gerust eens langs op mijn Bunga Bunga feestjes’. Het publiek lacht, Berlusconi straalt.

Een andere opmerkelijke ontwikkeling in deze tactiek, die door Belpoliti berluscoptimisme wordt genoemd, vormt Berlusconi’s gave moppen te tappen. Lezingen en publieke optredens worden steeds door hem afgerond met een mop uit zijn repertoire. Het publiek lacht, Berlusconi straalt. De kracht achter deze tactiek heeft zich jaren bewezen. De vraag is hoe lang het nog goed kan blijven gaan. Als politiek louter nog bedreven wordt op ridicule manier kan de leider ook ten onder gaan aan zijn eigen imago. Nu Berlusconi deze weken terecht staat voor meerdere beschuldigingen - omkoping van de advocaat Mills, belastingfraude met de in zijn bezit zijnde Mediaset en een strafrechtelijke vervolging voor pedofilie - komt de vraag op of hij zich nog kan redden met zijn tactiek. De grootste oppositie partij Partito Democratico is zijn offensief begonnen, een offensief dat niets moet hebben van het berluscoptimisme, maar dat de inhoud in de Italiaanse politiek wil terugbrengen. Door, bijvoorbeeld, het live voorlezen van de constitutie probeert men te herinneren aan de constitutionele beginselen.

Hoe lang Berlusconi aan alle serieuze zaken kan blijven ontsnappen door ze te veranderen in een komedie en ze zo te ontdoen van hun zegkracht komt deze week aan het licht. Toen hij zelfs zijn lezing over de constitutionele hervorming afsloot met een mop bleef de menigte stil. Berlusconi’s imago vertoonde een scheur.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven