De tijd stil registreren

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week beeldend kunstenaar Sanne Vaassen.

2_Sanne Vaassen_Amountain_smallAmountain, performance, 500kg meel, 2013.
Performance waarbij ik gedurende vijf dagen, vijfhonderd kilo meel via een gat in de vloer van de eerste naar de begane grond laat vallen.

'Zoals een zandkorrel uit de woestijn in de vorm van een regendruppel op mijn wang kan vallen door de verdamping van water uit een ver land.' De krachtmeting tussen controle en krachten die buiten ons liggen is een uitgangspunt voor mijn werk. In mijn video's, performances en installaties staan veranderingsprocessen centraal.

NA4 kopie_smallNational anthem of the world, 2014, 30x 46 x 10cm, papier, slakken.

Door een nauwkeurig geconstrueerde compositie van toeval en controle speel ik met vastgestelde symbolen en tradities. Een voorbeeld hiervan is het werk The national anthem of the world waarbij ik tuinslakken heb gebruikt. De slakken, die van nature papier eten, heb ik op een bundel partituren van nationale volksliederen laten kruipen. De pagina’s van het boek zijn iedere dag op een ander muziekstuk aangevreten. Door de opening in het ene lied zie je de noten van het daaropvolgende en worden verschillende muziekstukken en daarmee nationaliteiten gecombineerd. De tuinslakken creëren nieuwe volksliederen.

1_SanneVaassen_My continental drift_01_smallMy continental drift, tijdelijke tattoo, Ø 4cm, 2014.
Tijdelijke tatoeage die een momentopname vormt van alle moedervlekken van mijn lichaam.

In de veranderingsprocessen waarmee ik werk probeer ik door registratie de tijd stil te zetten en door onderzoek de vormen en eigenschappen van de ontwikkeling te vatten. Zoals in mijn werk My continental drift over de geleidelijke verandering van de moedervlekken op mijn huid. Deze alteratie van mijn huid heb ik vastgelegd door alle moedervlekken van mijn lichaam te tellen en te fotograferen. Deze gegevens heb ik vertaald naar een tijdelijke tatoeage die een momentopname vormt van de eigenheid van mijn huid. Hierdoor kan dit deel van mijn identiteit tijdelijk worden gedragen op de huid van een ander. Zoals ook op mijn huid zullen deze vlekken ook bij de drager, op een sneller tempo, langzaamaan van vorm veranderen en verdwijnen.

3_SanneVaassen_Currents_smallCurrents, gips, Ø50cm, 2014.
Het maakproces van de vier vormen van water uit de hydrologische cyclus in gipsplaten.

4_SanneVaassen_Currents copy_small Currents, gips, Ø50cm, 2014. 
De uitwerking van de vier vormen van water uit de hydrologische cyclus in gipsplaten.

Veel van mijn werken zijn tijdelijk en verdwijnen langzaam, zoals de performance: Cyclus. Water heeft naast de nadrukkelijke kenmerken van transformatie en (on)vergankelijkheid de eigenschap te veranderen in een circulerende beweging. Een van mijn laatste werken, Currents, is uit deze interesse ontstaan. In Currents gebruik ik gips vanwege haar specifieke materiaaleigenschappen. Tijdens het maakproces van gips komen de elementen water en stof bij elkaar, het product ontstaat door het drogen en uitharden van die stof. Om te onderzoeken hoe gips reageert wanneer het na het uitharden weer in aanraking komt met water legde ik platen gips in een rivier. Het gips wordt zachter door de toevoeging van water, daardoor wordt ook de stroming van de rivier langzaam zichtbaar op de plaat. Dit proces heb ik gebruikt om de vier vormen van water in de hydrologische cyclus (zee, rivier, condensatie en regen) zichtbaar te maken.

5_SanneVaassen_ChineseWhispersChinese whispers, ijs, 8x 3x 7cm, 2014.
Dit werk is ontstaan tijdens een samenwerking met Ina Arzensek in Hamburg. Onze handafdruk in ijs werd tijdens een tentoonstelling van hand tot hand doorgegeven en smolt langzaam weg.

Bovengenoemde projecten zijn mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds. Sanne Vaassen exposeert komende lente in de nieuwe tentoonstellingsruimte KRIEG in Hasselt en van 30 maart tot en met 3 april op Unfair in Amsterdam. Ook is haar werk te zien tijdens Het Wonder van Eindhoven in het weekend van 14 en 15 mei.

 

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven