Flickr / Roel Wijnants

Het land van Bart Chabot

In een land waar Bart Chabot de politiek commentator is van het voornaamste praatprogramma op de nationale televisie is Job Cohen geen goed oppositieleider gebleken en dat is triest. Niet voor Job Cohen, maar voor dat land.

Op 23 januari jl. zat Job Cohen nog levend aan tafel bij Pauw en Witteman en die avond ergerde ik mij mateloos. Niet voor het eerst. Natuurlijk aan Bart Chabot, die mij al veel langer stoort als de zogenaamde huis-ADHD’er die na een wat geknakte theatercarrière politiek watcher is geworden, maar ook aan de beide anchors. Wie het fragment bekijkt en analyseert zal het opvallen dat de heer Cohen gedurende het hele interview geen enkele keer een inhoudelijke vraag krijgt. ‘Waarom valt u Roemer niet aan?' Als Cohen vervolgens probeert uit te leggen hoe Nederland dient om te gaan met een vergrijzende verzorgingsstaat, is niemand in dat antwoord geïnteresseerd, ook niet in de daadwerkelijke verschillende tussen PvdA en SP. Chabot neemt tot slot het woord en in een treurig dieptepunt adviseert hij Cohen om Geert Wilders voortaan Blondie te noemen, als reactie op bedrijfspoedel. Job dit, Job dat. Tot zover Pauw en Witteman.

Job dit, Job dat. Tot zover Pauw en Witteman.

U zult zeggen, meneer de auteur, Job Cohen viel al veel eerder. Inderdaad en wellicht zelfs al in het allereerste interview, het gewraakte NOVA gesprek van ongeveer twee jaar eerder. Cohen wist niet wat een brood kostte en kon niet aangeven hoe groot de Nederlandse hypotheekschuld ongeveer was. Drama. Dit staat overigens los van het feit wat precies het nut van die vragen was, Moest de neergedaalde verlosser aantonen ook brood te eten? Werd hij geacht dagelijks de huidige hypotheekschuld bij te houden? Niemand die zich dat afvroeg of afvraagt. De NOVA-fail was geboren.

Natuurlijk kan je niet iemand al na zijn eerste spreekbeurt een definitieve onvoldoende geven en was het niet juist Cohen die beter werd in de debatten al naar gelang de campagne vorderde? Het was een korte campagne, de PvdA ging in de peiling van 20 naar 34, naar 18 en terug naar 30, maar het was te weinig. Slechts 30.000 stemmen te weinig om de grootste partij te worden. Net niet. De kater bij de ‘coalitie van de welwillenden’ was groot.

Deze nederlaag, maar belangrijker, de keuze van de VVD om niet in crisistijd heil te zoeken bij het zekere midden, maar bij de PVV, duwde Cohen in de oppositie. De oppositie, het terrein van interrupties, mediagenieke momentjes en enkelbijten. Probeer daar maar is aan te komen met het verhaal: de AOW leeftijd moet inderdaad omhoog want wanneer we dat niet doen wordt het onbetaalbaar. Dat is lastig, maar zeker als er naast je een getapte Brabander NEIN staat te roepen.

Nu hoeft het niet meer.

Gisteren toen het nieuws ontplofte op de verschillende timelines was ik vooral teleurgesteld. Teleurgesteld dat een man als Job Cohen het in de huidige politiek niet redt en afgeserveerd wordt als incompetent op het gebied van leiderschap. Natuurlijk zag iedereen het aankomen en is het misschien maar beter zo, maar sneu is het wel. Sneu voor al die kijkers van praatprogramma’s die naar mijn mening recht hebben op de inhoud. ‘Heeft u er nog wel zin in’, dat was een vraag die Cohen vaak gesteld werd. Heeft u nog wel zin in de politiek en het spel dat wij hier spelen. Nee, maar het moet, was vaak zijn genuanceerde antwoord. Nu hoeft het niet meer.

Wel jammer trouwens dat het niet een maand eerder kon, dan had hij nog collegevoorzitter van de UvA kunnen worden. Cohen heeft immers al bewezen een voortreffelijk bestuurder te zijn.

Gerelateerde artikelen
Reacties
5 Reacties
  • Goed stuk

  • Helemaal mee eens Arjan! Kan hij niet alsnog op de UvA worden aangenomen?

  • Pieter Koning,

    Mooie karakterisering Arjan! Heb het idee dat er nog wel eens nodeloos gepolariseerd wordt tussen vorm en inhoud in de politiek terwijl ze idealiter samen gaan (what you see is what you get). Werkte het altijd maar zo.. Commentaren als die van Bart Chabot nemen de politiek als vak niet geheel serieus, maar een zeker show-element is politiek natuurlijk niet vreemd.

  • goed stuk, arjan. scherpe woorden met een vleugje humor. lijkt wilders wel.

  • Eniethglning the world, one helpful article at a time.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven