Kunst door de handen van bouwvakkers

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week beeldend kunstenaar Luuk Smits.


deel van installatie in Lokaal 1B

Van stoeptegel naar underlayment, van boom naar pilaar. Door zulke tastbare materialen uit hun context te halen krijgen ze een andere betekenis. Zo wil ik met mijn werk vragen opwerpen over de functie en het gebruik van kenmerkende elementen uit de architectuur zoals fundering, vloer, muur en facade. Door de jaren heen heb ik architecturale imperfecties vastgelegd en hier is een archief uit ontstaan. Vanuit dat archief maak ik nieuw werk.

Naast het observeren van imperfecties verlang ik er naar om dingen uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten. Vroeger sleutelde ik samen met mijn vader aan oldtimer auto’s en motoren omdat ik wilde weten waarom, en hoe, alles werkt. Vanuit diezelfde nieuwsgierigheid heb ik camera’s ontleed en ben ik gaan fotograferen. Op dit moment gebruik ik het als gereedschap om interpretaties te maken van objecten, ruimtes en omgevingen.


Observation Archive 2016010237-38

Sinds eind 2016 werk ik op een meer associatieve manier. Deze manier van werken begon met de observatie van een ontbrekende stoeptegel. Het viel me op dat een patroon van tegels soms doorbroken wordt op de plek van een kapotte tegel en dat daar vaak een ander materiaal voor is teruggeplaatst. Met dat beeld in mijn achterhoofd viel mijn oog in de bouwmarkt op underlayment, een materiaal dat vaak wordt gebruikt als tijdelijke oplossing, voor goedkoop meubilair en ondervloeren. Noesten en andere oneffenheden worden in een fabriek opgevuld met plamuur. Ineens zag ik een verband tussen de opvulling in het tegelpatroon en de plamuur in de underlayment panelen.


deel van installatie in Lokaal 1B

Op YouTube zocht ik naar hoe underlayment gemaakt wordt en raakte gefascineerd door het productieproces. Boomstammen worden in de rondte afgeschaafd en op elkaar gelijmd. Na een rondgang komt hetzelfde deel van de stam weer onder de schaaf, zodat de natuurlijke tekening in het hout telkens opnieuw zichtbaar is.

Toen ik aan het fotograferen was in Brussel stuitte ik op een balustrade. Vanuit dit beeld ben ik gaan experimenteren met de vorm van een pilaar. Zo kwam ik op het idee om een pilaar uit elkaar te halen. En waar beter dan in Griekenland? Het proces van hoe van een boom (object) een tweedimensionaal beeld wordt gemaakt inspireerde me om door middel van fotografie een oude Griekse pilaar te vertalen naar een vlakke afbeelding.

Observation Archive 2016031178-79

Bij mijn bezoek aan de archeologische site in Olympia vielen de gerestaureerde gedeelten van sommige bouwwerken me op. Dit contrast tussen oud en nieuw fascineert me en komt onder andere terug in mijn werk Ancient Pillar en Modern Pillar die naast elkaar te zien zullen zijn op Art Rotterdam.

De werken die zijn voortgekomen uit mijn archief zijn te zien in Lokaal 1B, een projectruimte voor hedendaagse kunstenaars gevestigd in Amsterdam. Het oude schoolgebouw waar de expositieruimte zich bevindt zal na 1 april een grootschalige renovatie ondergaan. De underlayment sculpturen in de tentoonstelling vestigen de aandacht op de schoonheid van het bouwmateriaal en refereren aan de toekomst van het oude schoolgebouw. Deze autonome kunstwerken gaan dan, weliswaar in andere vorm, door de handen van bouwvakkers.


deel van installatie in Lokaal 1B

Het werk van Luuk Smits is nog tot en met 27 januari te zien in Lokaal 1B, Piet Mondriaanstraat 140, Amsterdam. Geopend op vrijdag en zondag van 13:00 - 18:00. 

De werken Ancient Pillar (print/installatie) en Modern Pillar (video) zijn te zijn bij Prospects & Concepts tijdens Art Rotterdam van 9 t/m 12 februari.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven