Wikimedia Commons

New Oxbridge

In september 2012 opent het ‘New College of the Humanities’, als onderdeel van de University of London (UL), haar deuren. BBC UK rapporteerde deze week op haar voorpagina dat dit particuliere College is opgezet om te kunnen concurreren met de Oxford en Cambridge. Veertien vooraanstaande professoren hebben de handen ineengeslagen om het gemiddelde IQ in Bloomsbury te verhogen. Onder het professoraat bevinden zich bioloog Richard Dawkins en historicus Sir David Cannadine. Niet voor niets moeten studenten dan ook 18.000 pond neerleggen om deze speciale ‘honours degree’ van het UL te bemachtigen.

Majors waaruit aanstaande studenten kunnen kiezen zijn Rechten, Economie, Geschiedenis, Engelse Literatuur en Filosofie. Elke major wordt aangevuld met ‘Science Literacy’, ‘Logic and Critical Thinking’ en ‘Applied Ethics’. Het onderwijs kenmerkt zich dus door de combinatie van academische diepte en praktische vaardigheden. Daarnaast stelt het New College dat zij kleinschaligheid biedt en dat ‘one-to-one tutorials’ tot de wekelijkse agenda behoren – and this is becoming ‘a rarity even at Oxford and Cambridge’!

Alle vijf opleidingen worden expliciet gepresenteerd als onderdeel van de humanoira (zoals de naam van het college ook aangeeft). Hoewel men in Nederland zich nog wel eens afvraagt wat het nut van dergelijke opleidingen zijn, vangt de eerste Master van het College, professor A.C. Grayling, zijn bericht aan de lezers van de site juist aan met een kleine ode aan de Geesteswetenschappen. Hierin stelt hij dat een persoonlijke verrijking en een brede kijk op de wereld nodig zijn voor een succesvol bestaan in deze maatschappij – met de groetjes aan Wilhelm von Humboldt dus. Dit uit zich niet alleen in het onderwijs of in de visie van Grayling. Het New College regelt voor al haar studenten ‘discount tickets for theatre, opera and dance, and arrange private exhibition visits and a programme of visits from authors, performers and artists, as well as less-cultural leisure activities.’

Wat me raakt aan dit nieuwsbericht is niet alleen het feit dat men de Geesteswetenschappen in andere landen stukken hoger aanslaat dan men in Nederland lijkt te doen. Wat erger is, is dat dit nieuwtje nog niet eens de wetenschapskatern van Nu.nl heeft gehaald. Het is tekenend voor ons gebrek aan Bildung dat dit bericht volgens hen die er over gaan blijkbaar geen enkele nieuwswaarde heeft. Laat staan dat men van mening is dat goede Europese universiteiten ook in ons belang kunnen zijn.

Het afgelopen jaar heb ik het woord ‘kenniseconomie’ alleen uit de mond van studentenactivisten, Robert Dijkgraaf en Jasper van Dijk horen komen. Zonde. Schijnbaar hebben we niet alleen de wil tot het toekennen van economische waarde verloren, maar zijn we de lust tot het investeren in symbolische zin kwijt. Kenniseconomie schmenniseconomie.

 Het praatje van master, professor en profeet A.C. Grayling:

http://www.nchum.org/message-from-ac-grayling

Watertandmateriaal:

http://www.nchum.org/courses

Gerelateerde artikelen
Reacties
4 Reacties
 • Leuk enthousiast artikel! Ik denk alleen niet dat het te vergelijken is met NL.

  Dit is een puur privaat project, waar de Engelse regering niets mee te maken heeft, en waarvoor geen enkele studiefinanciering voor te krijgen is (het recht houdt op bij meer dan 9000 pond collegegeld per jaar). Niet te vergelijken met de NL situatie, ben ik bang. De Bildung die deze studenten zullen krijgen, daar betalen ze geheel zelf voor (of hun ouders, om precies te zijn).

  Sterker nog, er wordt er zo hard bezuinigd door de Engelse regering op dit moment dat de collegegelden zijn vrijgegeven en 105 universiteiten plannen om het maximumbedrag te vragen, 9000 pond per jaar. Mocht je denken dat dat leidt tot meer universiteitsplaatsen (waar een groot tekort aan is in Engeland), het tegendeel is waar aangezien universiteitsbudgetten extreem gekort zijn.

  Oxford wordt verwacht vandaag een vote of no confidence aan te nemen tegen de Minister van Universiteiten, voor een groot deel als reactie op de extreme korting op het, jawel, humaniorabudget. Het is verwacht dat Cambridge en Warwick spoedig te volgen. Er zijn al maanden protesten tegen de verhoging van het collegeld, dat nu 3000 pond bedraagt.

  The Guardian heeft er een goed artikel over: http://www.guardian.co.uk/education/2011/jun/07/student-loan-demand-may-force-cuts

  Het NL beleid bekritiseren om het tekort aan Bildung - voor een deel ben ik het met je eens. Relativisme is niet een oplossing, maar het New College moet in context worden geplaatst. Geesteswetenschappen zijn op dit moment een zeer lage prioriteit voor de Engelse regering.

 • Marlijn Meijer,

  Ha Carlijn!
  Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik heb een paar kleine kanttekeningen (wellicht meer bij mijn eigen stukje dan bij jouw antwoord), die misschien het een en ‘t ander verduidelijken. Ik ben het overigens eens met je aanmerking over het verschil tussen Nederlandse en Engelse universiteiten, het ging mij echter meer om de attitude daar omheen.
  Met het Bildungsideaal bedoel ik, zeer kort door de bocht, dat eenieder streeft naar zelfvervolmaking middels het ‘beste’ uit onze culturele overlevering (en dat soort zaken). In onze samenleving kan zoiets niet van boven opgelegd worden, denk ik. Ik bedoelde (met dit artikel) dus geenszins dat er iets schort aan het regeringsbeleid, of dat onze regering zich op Bildung zou moeten toespitsen (voor de onmogelijkheid van het verdedigen van die stelling wil ik verwijzen naar het artikel ‘Postmoderne Bildung’ van Frans de Ruiter). In die zin sluit het feit dat het om een particuliere universiteit gaat dus juist ook aan op mijn ideeën omtrent Bildung. Het moet van de gemeenschap uitkomen, en mijn kritiek is dan ook meer in dat dit niet gebeurt (en hoe kan dat ook als we zelfs geen notificatie meer krijgen van academische gebeurtenissen in het buitenland?). Voor mij ligt het pijnpunt dus meer in het schijnbare ontbreken van interesse.
  Daarnaast vind ik het inderdaad wel prachtig hoe de humanities op deze manier ‘props’ krijgen. Overigens moet ik toegeven dat ik niets begrijp van financiën en dat ik een broertje dood heb aan economie, maar ik heb begrepen dat men, zelfs in aan het Amsterdam University College (dat riekt naar het New College), met een goede motivatie en een aardig brein een redelijk fonds bij elkaar kan sparen… wellicht is er nog hoop voor de Engelse student, want negenduizend pond is inderdaad veel.

 • Marlijn, een leuk stuk over een bijzonder project. Hoevaak besluit men een eigen universiteit(je) op te willen richten?
  Had al over de oprichting gehoord door een bericht op BBC http://www.bbc.co.uk/news/uk-13659394 en ook ik heb er twijfel aan. Ten eerste natuurlijk de prijs. De selectie die zo plaatsvindt is uitsluitend gebaseerd op het inkomen van de ouders e.d. Een tweede, en belangrijker bezwaar is de vraag of deze 'toppers' ook kwaliteit kunnen bieden. Alle heren zijn gewend aan een uitermate competitieve en stimulerende omgeving (Oxbridge, UCL, etc). Daarbij danken zij hun roem voornamelijk aan ver in het verleden behaalde successen. Zijn ze niet over hun hoogtepunt heen? Ik weet het niet, maar ik wacht nieuwsgierig het resultaat af!

 • Herinner ik mij goed dat ook de hack & partner van Hirsi Ali Niall Ferguson hier zijn wijsheden komt verkondigen? (vgl. http://www.theatlantic.com/business/archive/2012/08/the-age-of-niallism-ferguson-and-the-post-fact-world/261395/ )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven