Raoul Island

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week kunstenaar Naïmé Perrette.

1Left:Raoul Island (silkscreen series #4) silkscreen on paper, 110 x 73 cm, 2015
Right: Raoul Island, (CYMK series), silkscreen on glass, metal, 180 x 30 x 96 cm, 2015

Mijn werk bestaat uit verschillende time-based media, prints en installaties waarin meerdere narratieven over elkaar heen komen te liggen: in de overgang van feit naar fictie, van gebeurtenis naar verhaal.

2Raoul Island (Silkscreen series # 3), silkscreen on paper, 52 x 42,5 cm, 2015

Ik doe immersief onderzoek, waarbij ik in intiem contact treed met geïsoleerde groepen of subculturen die ver afstaan van mijn dagelijkse ervaring maar met wie ik wel een breder cultureel kader deel. Het contrast stelt mij in staat waardesystemen te bestuderen en inzicht te bieden in de vele mogelijke vormen van sociale relaties. Voor de film Autarcie Tiger's II (38 min, 2014) dompelde ik mij bijvoorbeeld wekenlang onder in de wereld van de bemanning van een Franse vissersboot.

3Raoul Island (Silkscreen series # 2), silkscreen on paper, 37x 42 cm, 2015

In de Raoul Island serie maak ik afbeeldingen en ruimtelijke schilderijen van gevonden foto’s van een afgelegen vulkanisch eiland in de Pacifische Oceaan. Op dit normaliter onbewoonde eiland staat één huis, dat voor een team rangers is dat elk jaar een paar maanden lang ongewenste ‘vreemde’ vegetatie komt verwijderen. Het interesseert mij hoe deze micromaatschappij zoveel moeite steekt in het vormen van een gebied naar een idee van oorspronkelijke natuur.

4Bath, Wreck and Volcano, print and drawing on acrylate, metal, 162 x 40 x 96 cm, 2016

Ik druk of projecteer mijn beelden op transparante ondergronden om ze te laten bestaan naast en in hun omgeving. De beelden breng ik in lagen aan, als een echo van de vele narratieve lagen in mijn films. In mijn grafische werk zoek ik de limieten van printtechnieken op om uit te zoeken hoe dit naast, of in antwoord op, mijn films kan bestaan.

5Bath, Wreck and Volcano, print and drawing on acrylate, metal, 162 x 40 x 96 cm, 2016

Door kleurcoderingen te deconstrueren en verschillende invalshoeken op eenzelfde object te gebruiken, vervorm ik het perspectief. Hiervoor gebruik ik verschillende druktechnieken, zoals zeefdruk, op glas, papier en plexiglas.

6Jungles # 1, print on acrylate, 93 x 60 cm, 2016

Jungles #1 en Jungles #2, zijn het resultaat van mijn tijd in de vluchtelingenkampen bij Calais. Deze werken bevinden zich op het kruispunt van mijn reflecties over de controlerende relatie van de mens tot de natuur, en mijn observaties van staatscontrole op spontane nederzettingen – in dit geval de kampen in Calais. De afbeelding is in delen afgedrukt op beide zijden van een acrylaatplaat.

De serie Raoul Island was eerder dit jaar te bezichtigen in het Witteveen Visual Art Centre in Amsterdam en wordt nu tot 19 juni vertoond op de Get Fed Art Fair in Arnhem.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven