Oplossingen

HenrikeScholtenDivide

HenrikeScholtenOplossing2

HenrikeScholtenOplossing2Detail

De belangrijkste bronnen in mijn werk zijn organische vormen, het menselijk lichaam en bepaalde verschijnselen uit de kunstgeschiedenis. In sommige barokschilderijen, bijvoorbeeld, zijn de wetten van de zwaartekracht opgeheven zodat mensen, wolken en gewaden rondzweven in de ruimte. Materiaal lijkt niet altijd te zijn wat het is, en als je goed kijkt zijn er ook abstracte vormen te isoleren uit de achtergronden. Zijn dit nou bomen, Fragonard? Waar zijn ze van gemaakt? Is dit vlees, en wat betekent dat?

Ik heb ook schetsen gemaakt in ontleedkamers en in musea waar ze organen op sterk water hebben. Het is vreemd, maar ook fascinerend om in te zoomen op de details, in potten met vloeistof waarin het materiaal lijkt te zweven. Je weet wat het is, maar het lijkt iets anders te zijn. Stukken darm die op waterplanten lijken. Andere weefsels doen denken aan bobbelende wolken. Ik ben geïnteresseerd in hoe er in onze cultuur naar de binnenkant van het lichaam wordt gekeken, wanneer iets abject is en wanneer niet. In mijn werk onderzoek ik de samenhang tussen materiaal, weergave en betekenis.

Mijn werk bestaat vooral uit tekeningen, meestal met kleurpotlood op papier en vaak groot. Soms zijn ze manshoog. Ze zijn voornamelijk gebaseerd op de schetsen die ik maak, maar dan geabstraheerd en vervormd. Ik bedenk zelf nieuwe vormen en structuren. In de twee tekeningen bij dit stukje lost het beeld bijna op in de achtergrond, maar als je dichterbij kijkt zie je dat het uit duizenden afzonderlijke potloodlijnen bestaat.

Hier luister je het fascinerende interview met Henrike over haar groeisels op de VPRO: http://www.npo.nl/henrike-scholten/09-12-2013/WO_VPRO_449176

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven