#socialmedia

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week ontwerper Aina Seerden.

'Your Digital Twin'

Bijna dagelijks ben ik aan mijn laptop gekluisterd doordat ik me opwind of verwonder over wat mensen op social media posten en liken. Die posts worden geplaatst door verschillende digitale archetypen waaronder influencers, exhibitionisten, provocateurs en de fitgirls en -boysInfluencers (ook wel bloggers of vloggers) bevinden zich middenin een sociaal netwerk en gebruiken hun overtuigingskracht voornamelijk om mensen aan te sporen tot een bepaalde handeling. Exhibitionisten laten zich graag naakt fotograferen in de publieke ruimte. Provocateurs willen iets losmaken bij hun publiek, of dat nu positief of negatief is. En de fitgirls en -boys stimuleren zichzelf en anderen zich steeds weer te overtreffen door middel van opzwepende hashtags zoals #gymlife #fitfood en #noexcuses. De invloed die oppervlakkige (digitale) trends hebben op ons gedrag fascineert me enorm.

'De Voyeur' 10cm x 6cm papiercollage
screenshot uit animatie 'Your Digital Twin'

Het project Your Digital Twin bestaat uit een animatie en een set kostuums waarin ik de paradox wil laten zien tussen anonimiteit en het gebrek aan privacy. Door het dragen van de kostuums kunnen gebruikers in het echte leven experimenteren met hun digitale alter ego. Ben jij een provocateur of exhibitionist? Hoe wil jij overkomen op het internet?

'Your Digital Twin'

Het internet heeft zich gevoelsmatig onmisbaar gemaakt. Tijdens mijn stage in Canada ervoer ik hoe het anders kan. Buiten werktijden moest ik het lange tijd doen zonder internetverbinding. Ik voelde een sterke behoefte om mijn belevenissen te documenteren, maar aangezien ik maar zeer gebrekkig toegang had tot social media, zocht ik naar een andere manier.

'Fitgirl' 21cm x 15cm papiercollage

Collages maken helpt me gebeurtenissen beter te onthouden, doordat het een bewustere manier van vastleggen is dan het maken van een foto. Het contrast tussen de tijd die ik steek in het maken van een papieren collage en de snelle selfiecultuur is groot. Gemiddeld besteed ik twee uur aan het maken van een collage terwijl het nemen van een selfie binnen enkele seconden gepiept is. Elke collage is een spel van patronen, kleuren, vorm en compositie. Wanneer ik iets met mijn handen maak ontstaat er meer ruimte voor verassingen. Op een humoristische manier probeer ik situaties die zich iedere minuut van de dag achter schermen plaatsvinden te visualiseren en presenteer die vervolgens weer op social media, om mensen bewuster te maken van hun gedrag. Daarnaast is het een goede manier om mijn laptop af en toe links te laten liggen en meer balans te vinden in mijn eigen on- en offline leven.

'Home is where the heart is' 21cm x 15cm papiercollage

Hoewel ik me soms mateloos irriteer aan de hoeveelheid tijd die ik doorbreng in die digitale omgeving, is het tegelijkertijd een eindeloze bron van inspiratie en het uitgangspunt voor al mijn werk. Of ik het nu wil of niet, beelden komen op mijn pad. Door er op deze manier mee om te gaan helpt het me die selfiecultuur te relativeren.

'No party' 15cm x 21cm papiercollage

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven