Flickr / mattrubens

UvA keert zich af van Amsterdam

Het UvA-bestuur heeft naar buiten gebracht welke onderzoeksgebieden niet in ‘het profiel van de universiteit’ passen. Op die lijst staan echter de beste opleidingen, die uitstekend bij Amsterdam passen.

Alle universiteiten moesten vorige maand een ‘profiel’ inleveren bij staatssecretaris Zijlstra, waarin staat op welk onderzoek ze zich gaan toeleggen. De UvA stuurde een lijst van zeven grote thema’s naar Den Haag. Het meeste onderzoek en de meeste UvA-opleidingen horen bij zo’n thema.

Om te profileren, was de redenering bij de UvA, moet je ook zeggen waar je je niet meer op toelegt. Er is dus een lijst met opleidingen die buiten het profiel vallen. Die worden niet meteen opgedoekt, maar over hun voortbestaan moet ‘worden gesproken’.

Nu zou je verwachten dat als universiteiten zo’n profiel maken, ze eerst kijken naar waar ze goed in zijn, en dat ze hun sterke punten combineren met die van de stad waarin ze zijn gevestigd. De UvA had het makkelijk: Amsterdam is de mooiste stad van het land, met een betoverende historische binnenstad waar het bruist van cultuur. Onderzoek op het gebied van geschiedenis en cultuur horen bovenaan in het UvA-profiel te staan.

Het ‘merk’ Amsterdam en de universiteit passen hier uitstekend bij elkaar, want de faculteit geesteswetenschappen is volgens internationale ranglijsten de beste in het land, en de hoogst gewaardeerde UvA-faculteit.

Als we nu kijken naar het UvA-profiel, valt op dat de woorden ‘geschiedenis’ en ‘cultuur’ niet voorkomen in de namen van de thema’s.

Als we nu kijken naar het UvA-profiel, valt op dat de woorden ‘geschiedenis’ en ‘cultuur’ niet voorkomen in de namen van de thema’s. En op het lijstje van opleidingen die buiten het profiel vallen komen de meeste (14 van de 23) uit de faculteit geesteswetenschappen. Het wordt nog vreemder als we heen en weer kijken van de stad naar die opleidingen.
De Gouden Eeuw en de Tweede Wereldoorlog zijn nog altijd voelbaar in de stad. Goede historici opleiden is een vanzelfsprekende taak van een Amsterdamse universiteit. Maar buiten het UvA-profiel staan de researchmaster geschiedenis en de master archeologie en prehistorie.

Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen Amsterdam vanwege de beroemde kunstcollecties in musea. Buiten het UvA-profiel treffen we echter de bachelor kunstgeschiedenis en de master conservering en restauratie van cultureel erfgoed aan.

Het swingende Amsterdamse uitgaansleven, de festivals en theaters, de creatieve industrie er gaan miljarden in om. Maar buiten het UvA-profiel staan de bachelor en de master theaterwetenschap en de master dramaturgie.

De universiteit is het aangewezen kenniscentrum om diepgang te bieden in het debat over de rol van religie in de samenleving. Maar de UvA plaatst de bachelor en de master religiestudies buiten haar profiel. Omroepen en studio’s, krantenredacties, uitgeverijen Amsterdam is er vol van. Buiten het UvA-profiel staan de master tekst en communicatie en de masteropleiding tot redacteur.

Bij het samenstellen van het profiel is de blik niet gericht geweest op datgene waarin Amsterdam uitblinkt.

Amsterdam is al eeuwen vermaard om het taalkundig onderzoek dat hier wordt gedaan, maar buiten het nieuwe profiel valt een opleiding die tot de wereldtop behoort: de master general linguistics, en de master Nederlands als tweede taal.

Gemeenteraadsleden kunnen vanuit hun vergaderzaal een standbeeld van Spinoza zien, de grootste Nederlandse filosoof aller tijden. Buiten het UvA-profiel staat de hoogst gewaardeerde opleiding op dit gebied, de master wijsbegeerte.

Bij het samenstellen van het profiel is de blik niet gericht geweest op datgene waarin Amsterdam uitblinkt. Het is al onverstandig geweest om te wijzen op wat buiten het profiel valt. Het is bovendien met onbegrijpelijke slordigheid gebeurd, want elke hierboven genoemde opleiding kan moeiteloos worden ingepast in de thema’s.

Als dan ook nog de beste opleidingen, die de sterkste band hebben met waar Amsterdam groot in is, buiten het profiel terechtkomen, wordt duidelijk dat hier is geblunderd. Als het UvA-bestuur dit niet rechtzet, zal het moeilijk kunnen uitleggen hoe het de band tussen de stad en de universiteit wil versterken.

Jaap Maat, docent Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam.
Dit artikel verscheen eerder in Het Parool en Folia.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven