Wikimedia Commons

Wie was er eerder: de profeet of de psychose?

Pasen is weer voorbij, een mooi moment voor een klein stukje Godslaster. En voor alle extreem gelovige christenen op de Fusie, wacht maar even met die anti-discriminatie hate-mails en dreigbrieven, we gaan het ook heus wel over de islam hebben.Ja dames en heren, ik, Stephanie, heb namelijk laatst een openbaring gehad. De boodschap van de almachtige (laten we voor het gemak even in het midden laten welke): die nieuwe boodschapper waar wij al jaren op aan het wachten zijn? Tja, gaat hem niet worden, jongens.

Hoe ik dat zo zeker weet? Na een aantal weken co-schappen op de afdeling Psychiatrie kan ik u vertellen wat wij doen met mensen die claimen een boodschapper te zijn van God, Allah, of de rattenvanger van Hamelen, of via voetbaluitslagen in de krant berichten door te krijgen van deze of gene in den hemel: de persoon in kwestie wordt vriendelijk doch beslist meegenomen, volgestopt met anti-psychotica en mag de eerstvolgende weken kleien, tuinieren en tekeningen maken op de plaatselijke afdeling Psychiatrie. Toch jammer voor degene die werkelijk over water kan lopen. Tenzij hij toevallig op een afdeling met zwembad terechtkomt, zullen we nooit zeker weten.

De vraag is echter of dat zo heel erg onterecht is. Zoals professor Swaab in het prachtige boek ‘Wij zijn ons brein’ beschrijft, is het wel bijzonder verdacht dat de grote profeten hun contact met het hogere allemaal kregen na een eenzaam verblijf op een bergtop, in een woestijn of een ander verlaten oord. Denken wij bij het zien van de nieuwste Burger King-reclame (voor tv-schuwelingen: twee mannen in een woestijn die opeens een hamburger voor zich zien) aan boodschappen van de Schepper? Of gaan wij er toch vanuit dat de makers van het filmpje het fenomeen fata morgana beschreven toen ze de eenzame mannen dingen lieten zien die er niet waren?  En is een hamburger dan echt zoveel normaler dan het zien van een aardsengel?

Meer wetenschappelijk bewijs tegen de zogenaamde openbaringen is er, mede dankzij Swaab, gelukkig ook. Zo is uit onderzoek gebleken dat in een prikkelarme omgeving, dus een isoleercel, een eenzame berg etc., de kans op wanen en hallucinaties toeneemt. Onderzoek onder piloten, bekend om hun elk jaar op nieuw gescreende, goede gezondheid, wees uit, dat zelfs zij, opgesloten in een geluidloze ruimte, binnen een aantal minuten al begonnen met het horen van geluid dat in werkelijkheid niet geproduceerd werd. Niet voor niets krijgen behoorlijk wat bergbeklimmers jaarlijks een eerste psychose tijdens hun eenzame trektocht.

Betekent dit dat we die gekke puntige gebouwen met hun mooie glas-in-loodramen voortaan moeten vermijden, de bijbel aan de kant moeten gooien en alle korans moeten verbranden? Nee, natuurlijk niet. Er is niets mis met het geloof en de verhalen over de profeten zijn zeker nuttig. Maar net zoals bij sprookjes, gaat het uiteindelijk over de moraal van het verhaal en niet over de kabouters.

Gerelateerde artikelen
Reacties
1 Reactie
  • Ja, heel interessant. Maar zijn alle wijze mannen/profeten daarmee psychoten? Je kunt ook met een open vizier naar onverklaarbare verschijnselen (of meer esoterisch: 'wonderen') kijken, die je werkelijk aan het denken zetten. Een les wetenschapsfilosofie verder en je weet dat zaken die niet in het huidige paradigma passen (anomalieën) onder het vloerkleed worden geveegd. Zoals je het nu betoogt, geloof jij ook: in wetenschappelijk bewijs. Maar tot hoe ver kan wetenschap nu kijken, wat weten we nu werkelijk? Er is (nattevingerwerk ) zoveel meer onbekend dan bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven