De surveillancecamera's van deze tijd

'Als je niets te verbergen hebt dan heb je ook niets te vrezen', een veelgehoord argument om toenemende surveillance op de burger te rechtvaardigen. Politici en sleutelfiguren binnen bedrijven als Google en Facebook stellen dat privacy-inbreuk alleen een probleem is voor kwaadwillenden. De campagnemakers van Setup Utrecht geloven echter dat iedereen iets te verbergen heeft.

Wij zijn Big Brother’s Little Sisters.

Daarom lanceerden zij tegelijkertijd drie campagnes om dat duidelijk te maken. In die campagnes zijn journalisten en privacy-activisten gekoppeld aan kunstenaars. Wij - 3D-artiest Geoffrey Lillemon en redacteur Thomas Hogeling - maakten een 3D-animatie die te zien is op grote schermen in verschillende grote steden.

De video beeldt het idee van coveillance uit; het bespioneren van burgers onderling. Het zijn niet alleen de overheid en grote bedrijven die inbreuk maken op onze privacy, we doen dat vooral ook zelf. Met Facebook, Twitter, Flickr en Instagram bespieden we elkaar voortdurend, en hoe meer informatie we weggeven, hoe meer informatie we van anderen krijgen. Door mensen te bespieden, creëer je de mogelijkheid zelf bespioneerd te worden. Of, zoals de Duitse punkband Bonaparte in 2010 zong: 'When you watch computer, computer watching you.'

Voor de animatie zijn vijf verschillende modellen gebruikt. Door elkaar te bespieden met verschillende digitale middelen, transformeren zij zelf in het het schrikbeeld dat we hebben van Big Brother; kille en macabere figuren, bewegend als camera's. Wij zijn Big Brother’s Little Sisters.

De video speelt vooral in op emotie, in plaats van ratio. Want waar argumenten kunnen worden weerlegd, genuanceerd of gerelativeerd (“Veiligheid is belangrijker dan privacy”), voelen we vanuit onze onderbuik dat we ons zorgen moeten maken over de coveillance-maatschappij, die we in rap tempo blijven uitbouwen. Hier ligt een taak voor de kunstenaars van deze tijd. In navolging van stromingen als Net.art en Hacktivism, zijn het ook nu de kunstenaars die ons nieuwe iconische beelden geven. In de campagnes zijn deze beelden onze munitie voor het debat; ze hebben de kracht om ons opnieuw naar de huidige situatie te laten kijken.

Door de video te tonen in de openbare ruimte, wordt het idee van veiligheidscamera's die neerkijken op het publiek nog eens versterkt:

De video is te tussen 19 januari en 19 februari te zien in bussen van Qbuzz en op grote schermen op de volgende locaties: Amsterdam Leidseplein, Amsterdam Zuidas/WTC, Amsterdam Arena Boulevard, Rotterdam Zuidplein, Rotterdam Westblaak, Den Haag Haagse Toren, Eindhoven Stationsplein, Eindhoven Grote Markt, Utrecht Vredenburg, Utrecht Hoog Catharijne, Enschede Van Heekplein en Amersfoort Stationsplein.

De andere campagnes zijn terug te vinden op www.iedereenspion.nl.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven