Zien, kijken, observeren

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week beeldend kunstenaar Maarten Davidse.

observe

If you can see, look. If you can look, observe. (2016)
Foto Sander van Wettum

Samen met mijn publiek neem ik het dagelijks leven onder de loep. Daarbij leg ik de focus op alles wat wij elke dag meemaken zonder het bewust te ervaren. Het alledaagse verdient meer aandacht. Alle spectaculaire en ongewone gebeurtenissen in het nieuws leiden ons af van wat er echt toe doet; het dagelijks leven met al zijn details en nuances. If you can see, look. If you can look, observe. is een expositie bestaande uit drie video’s, een wandtekst en een aantal onopvallende performances. Mijn interesse voor het gewone en dagelijkse in dit werk is terug te leiden naar mijn fascinatie voor de teksten van Franse schrijver George Perec over het infra-gewone.

Video about the things that escaped your attention five seconds ago
functioneert als een spiegel met vijf seconden vertraging. De toeschouwer wordt geconfronteerd met de persoon die hij of zij vijf seconden geleden was.

Documentatie van video about the things that escaped your attention five seconds ago, onderdeel van de expositie If you can see, look. If you can look, observe. (2016)
Video Willem Rieder

De titel van mijn werk op de eindexamenexpositie van het Sandberg komt uit het boek ‘De stad der blinden’ van José Saramago. In de stad der blinden wordt de hele wereldbevolking op onverklaarbare wijze blind. Als ten slotte de blinden een voor een het zicht terugkrijgen, vraagt een van de personages zich af waarom. „Ik denk dat we niet blind zijn geworden, ik denk dat we blind zijn, blinden die zien, blinden die ziende niet zien”.

Voor de video Six perspectives on the usual heb ik zes mensen gevraagd om op de Dam in Amsterdam tegelijkertijd te beschrijven wat er gebeurt als er niks gebeurt. Het was de bedoeling dat ze aandacht besteedden aan de dingen die ze normaal wel zien maar niet registreren.

Six perspectives on the usual (fragment), onderdeel van de expositie If you can see, look. If you can look, observe. (2016)

Beide schrijvers, Perec en Saramago, raken mij. Ze beschrijven onze wereld en hoe wij mensen in deze wereld constant oppervlakkig met de verkeerde dingen bezig zijn.

cutting-the-bushes
I trimmed the bushes, now you can see, onderdeel van de expositie If you can see, look. If you can look, observe. (2016)
foto Sander van Wettum

I trimmed the bushes now you can see is een beeldscherm voor een raam. Op het beeldscherm is een live weergave van het raam te zien. Buiten is er eens in de zoveel tijd iemand de bossen aan het snoeien zodat de straat beter zichtbaar wordt.

Theatergroep de Gasten uit Amsterdam voerden voor het werk If you can see, look. If you can look, observe. een onopvallende performance uit. Zij mengden zich onder de bezoekers en legden met subtiele vragen de aandacht op hun kijkgedrag.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven