Abstraheren tot perfectie

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week schilder Tarek Beshta.

Screen Shot 2015-12-15 at 23.19.01

Het grootste deel van mijn werk bestaat uit portretten en studies van het gezicht. Een gezicht is sprekend. Door abstractie ligt de nadruk niet langer op het gezicht, maar op een sfeer of emotie.

Screen Shot 2015-12-15 at 23.18.10

Ik werk snel en probeer te vertrouwen op toeval en fouten. Het is geen bewuste keuze geweest om figuratief werk te maken, maar een logisch gevolg uit mijn manier van werken. Mijn werk is vaak opgebouwd uit verschillende lagen. Dat maakt het krachtiger en geeft diepte. Realisme interesseert me niet. Ik kijk liever naar hoever ik iets kan vervormen of abstraheren totdat het niets meer is.

Screen Shot 2015-12-15 at 23.18.49

Waar mijn werk precies over gaat is aan de kijker om te bepalen, mijn eigen verhaal erachter is niet relevant. De associaties die de kijker bij het werk heeft of maakt vind ik persoonlijk interessanter. Dat is ook waarom ik mijn werken geen titels geef.

Reacties van publiek zijn heel divers. Vaak zeggen mensen dat ze het mooi vinden, maar niet voor thuis. Geen idee wat ik met zo’n opmerking moet. Anderen vinden het intrigerend, melancholisch, duister, en soms kei lelijk. Het is niet mijn intentie om per se dit soort reacties teweeg te brengen, maar dit is wat mensen er zelf uithalen.

Screen Shot 2015-12-15 at 23.19.24

De laatste tijd onderzoek ik met behulp van zwarte olieverf en paletmes hoe ver ik kan gaan in het weglaten van elementen, zonder de associatie met een gezicht te verliezen. Waar ik normaliter met verschillende kleuren en nieuwe lagen imperfecties weg kon werken, word ik nu gedwongen te dealen met elke lijn die ik zet. Naast een uitdaging is deze werkwijze ook een bevrijding; het werkt snel en direct. Het paletmes heb ik nog niet echt onder controle, waardoor er soms verrassende dingen op het papier ontstaan. Ik werk met zwarte olieverf omdat je daarmee niks kunt verbergen. Elke beweging blijft zichtbaar, het dwingt me om met zelfvertrouwen te bewegen.

Compilatie

Beshta's werk maakt onderdeel uit van de expositie Dark Matters in TAC (Temporary Art Centre, Eindhoven), te bezichtigen tot en met 20 december 2015.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven