Afwas bv

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week filmmaker Julia Veldman C.

Andrej (2015)

Op een mooie februari-dag in 1988 werd ik geboren. Krap 4 jaar later koos ik mijn artiestennaam, Julia Veldman c. De 'c' ontstond door mijn fascinatie met de letter c, die voor mij zo exotisch leek. Als je de letter uitspreekt klinkt het eigenlijk precies als 'zee'. En de zee, die vond ik prachtig. En 23 jaar verder heb ik de eer om mijn werk op deFusie te laten zien. Mijn werk, voornamelijk animatiefilm, ontstaat uit mijn fascinatie voor bewegend beeld, sequentie en contrast.

Het begon allemaal bij mijn eerste bedrijf: Afwas bv. Zoals de naam al doet vermoeden verdienden mijn werknemer (mijn twee jaar jongere zusje) en ik geld door op de camping andermans afwas te doen. Voor onze startup was natuurlijk een huisstijl nodig. Mijn vader had me net geleerd hoe je door alleen de schaduwen te tekenen hele mooie letters kon maken. Afwas bv. had een ‘identity’ die ook nu nog prima mee zou kunnen: viltstiften schaduwletters op bruin karton.


Losing my religion (2015) voor New York Times

De notie dat je iets kunt laten ontstaan zonder het eigenlijke ding weer te geven heeft me nooit meer losgelaten. Het principe van schaduw en contrast fascineert me nog steeds. Ik volgde een opleiding aan de Design Academy, maar wist al vrij snel dat ik films wilde maken. Met de middelen die voor mij beschikbaar waren (inkt, papier, scanner) leerde ik mijzelf bewegend beeld creëren. Op zoek naar een eigentijdse manier om verhalen te vertellen heb ik een zeer persoonlijk proces ontwikkeld waarbij ik gebruik maak van papieren modellen, zelf gefilmd video materiaal en het contrast zwart en wit.

Ik ben op dit moment bezig met de ontwikkeling van een nieuwe korte film over jaloers zijn op je beste vriendin. Het is zo moeilijk toe te geven dat je soms, door je eigen trots en onzekerheid, de mensen die je liefhebt iets misgunt. En ik denk dat veel mensen dat zullen herkennen.

 A poem to my foster dog (2015)

 

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven