Agressie in pastel

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week performance kunstenaars Margaux Parillaud en Mie en Frederikke Fischer Christensen.

wellnow2

Een vaas staat er alleen wanneer deze ook geworpen kan worden. Well Now, it Looks as if You are Armed for Battle is een installatie die we activeren tijdens een performance. Het werk komt voort uit een verkenning van de clichés over machtsrelaties en conflicten tussen vrouwen in film en populaire cultuur. Tijdens de performance proberen we het vocabulaire van de catfight in kaart te brengen en in te zetten als choreografie in een kalm interieur. De passsieve pastelkleuren van het decor zijn een afspiegeling van de sluimerende passieve agressiviteit, in de architectuur van de ruimte smeult de mogelijkheid van een uitbraak van geweld.

Wellnow1

We zetten onze interpretatie van het decor van drama- en comedyseries in als basis voor een commentaar op de patronen die dergelijke series bevestigen. Door de onbeweeglijke geënsceneerde omgeving in actie te brengen blijkt welke bewegingsruimte de omgeving geeft.

wellnow4

Het interieur-decor is samen met de performers opgenomen in een stille en evenwichtige structuur die alleen gebroken wordt wanneer de objecten in ‘actie’ komen. De objecten in de ruimte katalyseren onze bewegingen in de strakke choreografie. Daardoor openbaart zich een nieuwe structuur die wel al in de structuur van de installatie aanwezig was, maar alleen in de performance zichtbaar wordt.

wellnow6

Er is geen catharsis, geen ontlading. Niet voor de performers en niet voor het publiek: er is enkel de rigide structuur die de choreografie van het gevecht verder beweegt. Wanneer alles over is, maakt de opluchting van de stille puinhoop geleidelijk plaats voor de erkenning van een nieuwe orde.

welnow3

Foto's 1, 2 en 5: Omri Bigets, de andere foto's zijn van de kunstenaars zelf.

Well Now, it Looks like You are Armed for Battle is tot en met 16 oktober te zien als onderdeel van de tentoonstelling Rietveld Selected in Castrum Peregrini in Amsterdam. De performances vinden nog plaats op 11 oktober om 15.30 uur en op 16 oktober als onderdeel van de finisage.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven