Wikimedia Commons

Amerikaanse toestanden

Tijdens de verkiezingscampagne voor de provinciale staten - en indirect, de Eerste Kamer – voorzag premier Rutte ‘Belgische toestanden’ als de coalitiepartijen geen meerderheid in de Eerste Kamer zouden verwerven. Het land zou onregeerbaar worden terwijl ingrijpende maatregelen in de overheidsfinanciën geboden zijn. In België liggen de grote hervormingen stil, maar er wordt wel bezuinigd. De federale regering - al 264 dagen demissionair – komt met een nieuwe begroting en de oppositie zal waarschijnlijk flinke bezuinigingen steunen om de kapitaalmarkt gerust te stellen. Bovendien nemen de decentrale overheden maatregelen. Een heel ander beeld doemt op in de V.S.

In de Verenigde Staten dreigt een 'shutdown' van de federale overheid'

Daar dreigt een ‘shutdown’ van de federale overheid. Als Huis, Senaat en President geen begroting overeenkomen, zullen niet-essentiële overheidstaken stopgezet moeten worden: het geld raakt op. Dit gebeurde eerder in 1995 onder Bill Clinton. Nu staan de partijen echter onder veel grotere druk. De staatsschuld is drie keer zo groot. Bovendien zijn veel Congreszetels in november veroverd door Tea Party kandidaten, budget hawks die koste wat het kost de rol van de staat flink willen terugdringen. Hun populariteit en electoraal zelfvertrouwen beperken de onderhandelingsruimte van het Republikeinse leiderschap. Deze week kwam het Congres ter nauwer nood met een compromisoplossing tot 18 maart: uitstel van executie.

Ook op het niveau van de staten heerst politieke stagnatie

Ook op het niveau van de staten heerst politieke stagnatie. De nieuwe Tea Party gouverneur van Wisconsin, Scott Walker, wil zijn staat ‘teruggeven aan het volk’. Maar zijn voorstellen voor bezuinigingen, privatiseringen en het afschaffen van onderhandelingsrechten van ambtenarenvakbonden leidden tot grote onrust. Tienduizenden voor- en tegenstanders van de plannen demonstreerden in Madison en honderden tegenstanders bivakkeerden wekenlang in het Capitool. Een laatste restant demonstranten werd vrijdag op last van de rechter verwijderd. De wetsvoorstellen kunnen echter nog geen doorgang vinden nu 14 Democratische senatoren die naar Illinois waren uitgeweken om een quorum te voorkomen weigeren terug te keren. Een ultimatum van de gouverneur verstreek donderdagnacht, zodat Walker nu zegt 1500 ambtenaren te zullen ontslaan. De Republikeinse meerderheid in de Senaat heeft resoluties aangenomen die het mogelijk zouden maken de spijbelende senatoren te beboeten en hen - zodra zij een voet zetten in Wisconsin – door de politie naar het Capitool te begeleiden. De democraten zijn niet onder de indruk van deze ‘ongrondwettelijke’ dreigementen en eisen onderhandelingen. Ze worden in Illinois gezelschap gehouden door spijbelende volksvertegenwoordigers uit Indiana. Een vergelijkbare strijd is losgebarsten in Ohio en New Jersey.

De strijd om de begrotingen dreigt alleen maar heviger te worden nu president Obama werk maakt van zijn ‘Win the Future’ campagne. Dit beleid komt voort uit Obama’s Keynesiaanse economische stimuleringswetgeving, maar gaat veel verder. Om de internationale concurrentiepositie van de V.S. veilig te stellen wil Obama enorme sommen federaal geld naar de staten schuiven voor onderwijshervormingen en grote infrastructuurprojecten. Veel staten zijn praktisch failliet en kunnen het geld goed gebruiken. Maar enkele Republikeinse gouverneurs hebben al aangekondigd federaal geld te zullen weigeren: de run-up naar de presidentsverkiezingen van 2012 is begonnen.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven