Cees Zweistra

Cees Zweistra

Cees Zweistra (1986) studeerde ondernemingsrecht en wijsbegeerte in Utrecht en Londen. Op dit moment promoveert hij aan de TU-Delft op een onderzoek naar de invloed van moderne (communicatie) technologie op ethiek. Voor zijn onderzoek maakt hij gebruik van de ethiek van Emmanuel Levinas en de (post)fenomenologie van Martin Heidegger, don Ihde en Peter-Paul Verbeek. Zweistra is tevens werkzaam als zelfstandig gevestigd aanbestedingsconsultant.

Menselijkheid in het robottijdperk

De Letter 27 oktober 2016

Laat robots onze banen maar overnemen, mensenwerk is toch prutswerk. Cees Zweistra leest het boek waarin software-hotshot Martin Ford die stelling verdedigt en legt de vinger op de inconsistente en onovertuigende plek.

Het Kafkaëske Fyra-drama

1 Actualiteiten, Politiek 6 november 2015

Het ontwerp en de bouw van wegen, dijken en treinen is in Nederland vrijwel geheel geprivatiseerd. Volgens Cees Zweistra voelt dat onbehaaglijk. Het ministerie van I&M heeft immers de grondwettelijke taak om ons leefmilieu te beschermen en te verbeteren. Maar kan zij dat op deze manier?

Over de menselijkheid van twijfel

Actualiteiten, Filosofie 9 oktober 2015

We verliezen in rap tempo terrein op mededenkende dingen. Volgens sommigen is dat een uitstekende ontwikkeling. Er zijn echter ook zorgen over de dataficering en inherente objectivering van onze leefwereld. Volgens Cees Zweistra moeten we nadenken over welk perspectief op de menselijkheid we laten prevaleren. Volgens Zweistra is menselijkheid eerder een vermogen om geraakt te worden.

De mens, meer dan een Cyborg?

Filosofie 17 juni 2015

Technologie dient de mens. Maar wat doet dit met morele keuzes die mensen maken? Cees Zweistra over de mens als cyborg.