De Nederlandse Boekengids

De Nederlandse Boekengids

De Nederlandse Boekengids (DNBg) is een nieuw Nederlands-Vlaams tijdschrift, gemodelleerd naar The New York Review of Books. Ook deFusie levert aan iedere editie een bijdrage in de vorm een essay over recent verschenen boeken.

ECI Literatuurprijs: de rivier, de hond en de winnaar

De Letter 3 november 2017

Op 9 november wordt de ECI Literatuurprijs uitgereikt aan een van de zes auteurs die met recent werk op de shortlist staan. Maartje Amelink bespreekt hier alle zes de titels, haar persoonlijke top drie wat uitgebreider, inclusief de wat haar betreft beoogde winnaar.

Een verdediging van het kleine leven

De Letter 23 juni 2017

Veel mensen verslinden autobiografieën vanwege ontboezemingen van beroemdheden op het gebied van sex & drugs & rock & roll. Als je echter écht iets over het leven wil leren, kun je je beter verdiepen in veel 'saaiere' non-fictie, stelt Lodewijk Verduin.

Het kunstenaarsprecariaat

De Letter 20 april 2017

Nederlandse kunstenaars hebben het zwaar. Harm Hendrik ten Napel leest twee publicaties die het precaire kunstenaarsbestaan kritisch moeten aansnijden en ziet: het probleem ligt veel breder.

It's the brain, stupid!

De Letter 8 december 2016

Wetenschapsfilosoof Pim Klaassen leest de nieuwe Dick Swaab en stelt: de spanning tussen titel en ondertitel verraadt waarom de neurowetenschap creativiteit niet kan verklaren zonder sociaal- en geesteswetenschappelijke perspectieven.

Menselijkheid in het robottijdperk

De Letter 27 oktober 2016

Laat robots onze banen maar overnemen, mensenwerk is toch prutswerk. Cees Zweistra leest het boek waarin software-hotshot Martin Ford die stelling verdedigt en legt de vinger op de inconsistente en onovertuigende plek.

Europa tussen ironie en 'waarheid'

De Letter 8 september 2016

Essentieel aan de Europese identiteit is dat die steeds weer wordt uitgelachen en vervolgens vervormd. Jozef Waanders bespreekt Guido Vanheeswijcks nieuwe boek dat die stelling verdedigt (en zijn stuk staat ook in De Nederlandse Boekengids).

De comeback van een tweedehands emotie

De Letter 23 juni 2016

Wat is liefde in tijden van Tinder? Kim Schoof en Lodewijk Verduin zoeken een update van de liefdesnorm en vinden die bij Alain Badiou. (Ook analoog te lezen in De Nederlandse Boekengids #3!)

Traumaverwerking voor wiskundeslachtoffers

De Letter 28 april 2016

Wiskunde wordt maar zelden naar gewone-mensentaal vertaald. deFusie-bèta's Kyah Smaal en Emiel Woutersen laten aan de hand van de bundel The Best Writing on Mathematics 2015 zien dat populariserend schrijven over wiskunde toch absoluut de moeite waard is.

Michel Foucault en de neoliberale verleiding

2 De Letter 25 februari 2016

Geldt Foucault terecht als boegbeeld voor de linkse revolutie? Rik Peters leest het recent verschenen 'Foucault and Neoliberalism' en concludeert: misschien niet, want Foucaults houding tegenover het neoliberalisme was op zijn minst optimistisch.