Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op OK om hier mee akkoord te gaan.
Wanneer de samenleving geconfronteerd wordt met een probleem lijkt nieuwe technologie vaak een snelle oplossing te bieden. Volgens Gijs van Maanen moeten we daar niet te haastig mee zijn: vaak tonen de ethische problemen zich pas achteraf.
De rel rondom dataverzamelaar Cambridge Analytica leidde tot veel discussie over de staat van de democratie. Volgens Gijs van Maanen sloeg veel van die kritiek de plank echter mis. Hannah Arendt helpt ons begrijpen waarom.
In dit essay van onze shortlist voor de schrijfwedstrijd met thema 'Onthouding', roept Gijs van Maanen op tot meer aandacht voor de ogenschijnlijke betekenisloze en onbelangrijke dingen om ons heen. Juist een op het eerste gezicht weinig waardevolle belevenis kan - met een beetje oefening - tot een rijke ervaring leiden.
Komende zaterdag wordt – hoogstwaarschijnlijk – PSD2 ingevoerd, een nieuwe Europese richtlijn met betrekking tot betalingsverkeer. Bij zijn eigen bank bleef het stil, dus ging Gijs van Maanen op zoek meer informatie. Om tot de conclusie te komen dat bedrijven straks in je portemonnee kunnen gluren en we ons als consumenten eens flink achter de oren moeten krabben.
De bio-industrie is één van de instanties die dieren gebruikt voor het menselijk welzijn. Charlie Groen en Gijs van Maanen klimmen in de pen tegen deze uitbuiting en betogen voor het erkennen van rechten van dieren en dingen.
De Nederlandse burger is boos omdat er teveel beleid in achterkamertjes gemaakt wordt. Biedt het referendum de oplossing? Gijs van Maanen vindt van niet en betoogt met Habermas dat we naar vormen van deliberatieve democratie moeten om het democratisch gehalte van besluitvorming omhoog te krijgen.
Moeten we als publiek eigenlijk niet meer van dit soort films kijken? Gijs van Maanen bespreekt de films en de cultuurindustrie. Dit is deel II van het tweeluik over extreme films.
Het is heel vervelend om (buitensporig) geweld te bekijken. Waarom worden we aangetrokken door films waar dit in voorkomt? Deel I van het tweeluik van Gijs van Maanen over extreme films.
Het immigratiebeleid is erg veranderd door de jaren heen. Gijs van Maanen bevraagt de eenzijdige verhouding tussen overheid en burger