Julia Rijssenbeek

Julia Rijssenbeek

Julia Rijssenbeek (1989) behaalde haar researchmaster Philosophy and Economics aan de Erasmus Universiteit. Ze houdt zich bezig met de verduurzaming van de financiële sector.

Het crisisgenre

Actualiteiten, Economie, Economische crisis 1 april 2016

De financiële crisis is hot en happening. Maar de berichtgeving erover neemt hysterische vormen aan, wat leidt tot een 'crisisgenre'. Julia Rijssenbeek meent dat dit afleidt van de oplossingen van die crisis. Zij beoogt een omslag in ons denken en een herwaardering van de financiële sector.

Het framen van risico is het grootste risico

Economische crisis 1 mei 2015

De financiële sector staat sinds 2008 in brand. Dat zorgt behalve voor crisis ook voor kansen, betoogt Julia Rijssenbeek. Dit is het moment om verandering door te voeren: niet alleen door nieuwe regels in te stellen, maar ook door te reflecteren op de overtuigingen die ten grondslag liggen aan het risicovolle gedrag.

Waar blijft de tijd

Filosofie 14 januari 2014

Is verveling alleen iets negatiefs of kan het ook vruchtbaar zijn? Julia Rijssenbeek bevraagt de overstimulering in onze samenleving.

Zingeving op de Zuidas

Economie, Filosofie 24 juni 2013

Julia Rijssenbeek woonde een lezing bij van econoom Thomas Sedláček in het Zingevingscentrum op de Zuidas. Is het gerechtvaardigd dat hij als de messias wordt onthaald in deze tijden van economische crisis?

Verspeeld krediet

1 Economische crisis 19 april 2013

De invloed van kredietbeoordelaars is bijzonder groot, in de financiële wereld hebben de rating agencies eigenlijk de touwtjes in handen. Wat zijn ratings überhaupt? Julia Rijssenbeek bevraagt de macht van kredietbeoordelaars.

De groene envelop

1 Economie, Filosofie 29 maart 2013

Belasting heffen kan een hoger doel dienen, zo legt filosoof Julia Rijssenbeek uit. Hoe de Ex'tax van Eckart Wintzen de wereld klaar kan maken voor een duurzame toekomst.

Investeren doe je zelf

Actualiteiten, Economie 14 november 2012

Hoe de ouderwetse boerenleenbank weer omarmd wordt door ondernemers en hoe ze daarmee het nu rampzalige bancaire systeem omzeilen, beschrijft studente filosofie Julia Rijssenbeek in deze analyse.

Don't Waste A Good Crisis

1 Actualiteiten, Economische crisis, Wetenschap 28 juni 2012

De crisis is geen weg te gooien afval, maar biedt alle kans tot het creëren van een keerpunt. Julia Rijssenbeek toont ons hoe de crisis ook een gunst kan zijn.

Sartre als smoes. Over vrijheid en verantwoordelijkheid

1 Filosofie 2 april 2012

Julia Rijssenbeek over het vluchtgedrag van de 21e-eeuwer, vrije wil en verantwoordelijkheid.

volgende >