Lodewijk Verduin

Lodewijk Verduin

Lodewijk Verduin (1994) studeert Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, en schreef eerder recensies en besprekingen voor de Reactor, de Groene Amsterdammerde Nederlandse Boekengids, en de website van de Gids.

Een verdediging van het kleine leven

De Letter 23 juni 2017

Veel mensen verslinden autobiografieën vanwege ontboezemingen van beroemdheden op het gebied van sex & drugs & rock & roll. Als je echter écht iets over het leven wil leren, kun je je beter verdiepen in veel 'saaiere' non-fictie, stelt Lodewijk Verduin.

Lijst van eindeloze lijsten

De Letter 2 mei 2017

Lijsten lijken erg praktisch om een overdaad aan informatie in vast te leggen. Lodewijk loopt een paar lijsten langs in de literatuur en ziet dat ze daar heel wat meer doen dan informatie opsommen.

Verafgoding of voorgangermoord

De Letter 15 september 2016

Waarom zou je schrijven als je Madame Bovary toch nooit zult evenaren? Lodewijk Verduin bespreekt drie auteurs die al schrijvende succesvol afrekenen met het gewicht van de literatuurgeschiedenis.

De comeback van een tweedehands emotie

De Letter 23 juni 2016

Wat is liefde in tijden van Tinder? Kim Schoof en Lodewijk Verduin zoeken een update van de liefdesnorm en vinden die bij Alain Badiou. (Ook analoog te lezen in De Nederlandse Boekengids #3!)

Ode aan de outcast

1 De Letter 18 februari 2016

In de maatschappij is hij vaak monddood, in de literatuur weerklinkt zijn stem juist luid en kritisch: de outcast. Lodewijk Verduin bespreekt drie literaire outsiders en hun oorverdovende maatschappijkritiek.

Het nieuwe zoekende schrijven

De Letter 10 december 2015

De nieuwste literatuur gaat niet over politieke problematiek. En juist dat maakt haar extreem geëngageerd, meent Lodewijk Verduin, omdat ze de zoektocht van de schrijver portretteert naar een geëngageerd soort schrijven.

De talige stilte van Ader en Beckett

1 De Letter 8 oktober 2015

Bas Jan Ader verdronk (waarschijnlijk) bij de uitvoering van zijn laatste kunstwerk. In het licht van dat tragische eind raakten andere elementen uit zijn werk ondergesneeuwd. Lodewijk Verduin haalt ze boven water via een vergelijking met het proza van Beckett.