Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op OK om hier mee akkoord te gaan.
Veel mensen verslinden autobiografieën vanwege ontboezemingen van beroemdheden op het gebied van sex & drugs & rock & roll. Als je echter écht iets over het leven wil leren, kun je je beter verdiepen in veel 'saaiere' non-fictie, stelt Lodewijk Verduin.
Lijsten lijken erg praktisch om een overdaad aan informatie in vast te leggen. Lodewijk loopt een paar lijsten langs in de literatuur en ziet dat ze daar heel wat meer doen dan informatie opsommen.
Waarom zou je schrijven als je Madame Bovary toch nooit zult evenaren? Lodewijk Verduin bespreekt drie auteurs die al schrijvende succesvol afrekenen met het gewicht van de literatuurgeschiedenis.
Wat is liefde in tijden van Tinder? Kim Schoof en Lodewijk Verduin zoeken een update van de liefdesnorm en vinden die bij Alain Badiou. (Ook analoog te lezen in De Nederlandse Boekengids #3!)
In de maatschappij is hij vaak monddood, in de literatuur weerklinkt zijn stem juist luid en kritisch: de outcast. Lodewijk Verduin bespreekt drie literaire outsiders en hun oorverdovende maatschappijkritiek.
De nieuwste literatuur gaat niet over politieke problematiek. En juist dat maakt haar extreem geëngageerd, meent Lodewijk Verduin, omdat ze de zoektocht van de schrijver portretteert naar een geëngageerd soort schrijven.
Bas Jan Ader verdronk (waarschijnlijk) bij de uitvoering van zijn laatste kunstwerk. In het licht van dat tragische eind raakten andere elementen uit zijn werk ondergesneeuwd. Lodewijk Verduin haalt ze boven water via een vergelijking met het proza van Beckett.