Nura Rutten

Nura Rutten

Nura Ruten (1987) is onlangs afgestudeerd in Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde daarvoor Literatuurwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Nura is geïnteresseerd in politieke economie, milieuvraagstukken en literatuur.

White noise als postmodern feestje

1 De Letter 18 december 2014

Postmodernistische romans zijn dan wel pretentieus en navelstaarderig, maar ze kunnen ons toch iets leren over het heden, vindt Nura Rutten. Don DeLillo's White Noise als ecokritiek.

Fantasy zonder escapisme

De Letter 5 juni 2014

Neil Gaiman heeft met 'American Gods' een vorm van fantasy gevonden waarin de lezer niet ontsnapt aan onze wereld, maar juist geconfronteerd wordt met onze werkelijkheid, betoogt Nura Rutten.

Het failliet van de mening

5 Filosofie, Wetenschap 29 oktober 2013

Nura Rutten beschouwt het failliet van de mening. Wat is een mening en wat doet dat met de klimaatkwestie?

Klimaatprietpraat

1 Wetenschap 1 mei 2013

Complexe en veelomvattende vraagstukken zijn lastig tastbaar te maken voor de samenleving. Dit geldt ook voor het klimaatverandering. Nura Rutten over het klimaat- en duurzaamheidsdebat.

De overheid als auteur

2 Literatuur, Politiek 22 maart 2013

Spionageromans laten zien hoe de regering ons de realiteit voorschrijft. Nura Rutten over schijn en werkelijkheid in politieke fictie.

De nieuwe elite?

1 Politiek 21 december 2012

De manier waarop kloof tussen burger en elite wordt gedefinieerd is juist interessant en kan ons meer vertellen over veranderingen in de samenleving, stelt Nura Rutten.

Puur en eerlijk ouwehoeren

Politiek 24 oktober 2012

Nura Rutten over de uitgeholde woorden en staat van het duurzaamheidsdebat. Ze verklaart waarom 'duurzaamheid' maar geen belangrijk politiek thema wordt.

Dromen politici wel over de toekomst?

1 Literatuur, Politiek 24 september 2012

Sciencefiction is een literair genre dat klein is in Nederland. Nura Rutten stelt dat je dat terugziet in de politieke campagnes. Waarom wordt er zo weinig gedroomd in Nederlandse campagnes?