Rik Peters

Rik Peters

Rik Peters (1989) studeerde filosofie en klassieke talen in Amsterdam (UvA en VU) en in Venetië (Ca’Foscari). Vanaf september 2016 doet hij aan de University of Chicago promotie-onderzoek naar het snijvlak tussen wetenschap, literatuur en filosofie in Hellenistisch Griekenland.

Guerrilla’s van de waarheid

Actualiteiten, Filosofie 23 november 2016

De wereld is post-truth. Directe waarneming telt, kritische reflectie niet. Rik Peters roept de filosofen op de straat op te gaan en door kritische dialogen op zoek te gaan naar de Waarheid.

Michel Foucault en de neoliberale verleiding

2 De Letter 25 februari 2016

Geldt Foucault terecht als boegbeeld voor de linkse revolutie? Rik Peters leest het recent verschenen 'Foucault and Neoliberalism' en concludeert: misschien niet, want Foucaults houding tegenover het neoliberalisme was op zijn minst optimistisch.

Internet kent geen rouw

Actualiteiten 18 november 2015

Een collectief trauma zoals de aanslagen in Parijs roept gevoelens van rouw op. Maar het internet is volgens Rik Peters niet in staat om rouw een zinnige vorm te geven: facebook en CNN zijn slechts verdovende middelen.

Natiestaat discriminatiestaat

4 Actualiteiten 12 oktober 2015

De huidige instroom van vluchtelingen zorgt ervoor dat het in stand houden van de verzorgingsstaat alleen maar gepaard kan gaan met discriminatie.

Rik Peters, Clara Stokhof en Andrea Speijer-Beek betogen dat én verzorgingstaat én gelijkheidsprincipe niet samengaan en beschouwen de mogelijke oplossingen.

Hoe heeft het zover kunnen komen aan de UvA?

1 Actualiteiten 17 april 2015

De onvrede over de gang van zaken bij de Universiteit van Amsterdam heeft steeds meer momentum gekregen. Er verschenen op deFusie eerder meerdere artikelen over de achtergrond van de protesten verschenen. Hoe heeft deze beweging zich opgebouwd?

Wat is Speculatief Realisme?

3 De Letter 9 april 2015

In de afgelopen tien jaar is realisme weer een gangbare positie in de filosofie geworden. Rik Peters geeft een inleiding in dit nieuwe 'speculatief realisme'.

Game of Thrones en de spoilercultuur

Actualiteiten, Media 7 april 2015

Het vijfde seizoen van Game of Thrones staat voor de deur en daarmee is ook de angst op spoilers toegeslagen. Waarom zouden we spoilers eigenlijk willen vermijden? Rik Peters legt uit dat er een cultuur is ontstaan waarin spoilers ons kijkplezier volledig kunnen ruïneren, omdat veel films en series niets anders te bieden hebben dan één verrassende onthulling: de plottwist.

Hoe de strijd tegen discriminatie zichzelf vergiftigt

Actualiteiten, Filosofie 10 november 2014

De strijd tegen discriminatie wordt vergiftigd door zuurheid en negativiteit, waardoor veel mensen afhaken. Dat is zonde, want de strijd tegen racisme en seksisme is te belangrijk om over te laten aan azijnpissers.

Filosofie is geen speurtocht

Filosofie 3 november 2014

Waarom richt de universitaire filosofie zich niet op levensvragen? Rik Peters legt het uit, in reactie op Nathanael Korfkers pleidooi voor meer levensfilosofie in de academie.

volgende >