Deze site maakt gebruik van cookies. Klik op OK om hier mee akkoord te gaan.
De angst die terrorisme veroorzaakt, maakt dat burgers beter beschermd willen worden. Telkens na een aanslag klinkt daardoor de roep om meer bevoegdheden voor de staat. Thomas Hogeling vraagt zich af of de staat zich bij de uitvoering van die wens wel aan de beginselen van die rechtsstaat houdt.
Na Charlie Hebdo schreven Thomas Hogeling en Andrea Speijer-Beek over de inperking van onze vrijheden na een terroristische aanslag.
Omdat de geschiedenis zich na de aanslagen in Parijs herhaalt, herplaatst deFusie dit stuk vandaag.
Met een video-animatie in de openbare ruimte proberen Geoffrey Lillemon en Thomas Hogeling te laten zien dat wie om privacy geeft, ook eens goed naar zijn eigen gedrag zou moeten kijken.
Daags na de aanslag op Charlie Hebdo pleit Marine Le Pen voor terugkeer van de doodstraf, maar meer geweld van staatszijde is geen antwoord op terrorisme, betogen Andrea Speijer-Beek en Thomas Hogeling.
Cartoonist Oppenheimer noemde advocaat Hiddema 'louche', waarna Hiddema een zaak tegen hem aanspande. Hiddema kreeg gelijk en Oppenheimer werd onder andere veroordeeld tot het plaatsen van een rectificatie. Wat zegt dit vonnis over de manier waarop een rechter naar satire kijkt?
Sociale media zijn in hoge mate dwingend: eraan meedoen gaat vanzelf en ervan afzien is noodzakelijkerwijs een ‘statement’. Facebook bepaalt hierdoor steeds meer welke informatie we voorgeschoteld krijgen. Daardoor verdwijnt langzaam alle ambiguïteit en listigheid uit het sociale netwerk en dat is haast onmogelijk te omzeilen.
Deze generatie heeft geen Bob Dylan, Joe Strummer of Kurt Cobain. Wat heeft de popmuziek van nu dan nog te zeggen over de crisis? Thomas Hogeling analyseert.
Thomas Hogeling opent de faillietweek met het failliet van de belediging: beledigers worden gezien als voorvechters van het vrije woord. De belediging op zichzelf is niets meer waard.
De Nederlandse wetgever zou er goed aan doen om een voorbeeld te nemen aan de BBC, door te zaken te benoemen zoals ze zijn, betoogt jurist Thomas Hogeling.
Jurist Thomas Hogeling bekijkt de rollen van politiek en rechter in het strafrecht en stelt dat de rechter niet het slachtoffer, maar de dader centraal moet stellen in het proces.