Thomas Kok

Thomas Kok (1987) is student Russische Taal en Cultuur (Universiteit van Amsterdam) en Geschiedenis (Universiteit van Amsterdam).

Waarom Rusland de Krim nooit zal opgeven

2 Politiek, Rusland 3 maart 2014

Waar ligt de grens tussen de Russische en Europese invloedssfeer in Oekraïne? Dat is de belangrijkste vraag in het huidige conflict rond de Krim. Thomas Kok legt uit waarom het belang van deze regio zo groot is voor het Rusland van Vladimir Poetin.

De dood van het boek

1 Actualiteiten 30 maart 2012

Thomas Kok over Apple-mania en de teloorgang van kennis in het Nederlandse onderwijs.

Over de wortels van de democratische impasse in Rusland

3 Actualiteiten, Internationaal, Politiek, Rusland 17 oktober 2011

Democratie en Rusland: de twee lijken anno 2012 verder van elkaar af te staan dan ooit. Thomas Kok schetst een beeld van het verleden van deze relatie.

Nederland als product en bastion

4 Actualiteiten, Binnenland, Politiek 16 mei 2011

Neo-nationalisme, de Holland-factor en oranje-blanje-bleu. Slavist en historicus Thomas Kok ziet historische parallelen in de huidige politiek.

De ondergang van de Nederlandse middenklasse als democratische leidraad?

Binnenland, Nederlands, Politiek, Politieke filosofie 26 april 2011

De Nederlandse middenklasse is al eeuwenlang het gezicht van ons land. Maar wat is eigenlijk de middenklasse? En is haar definitie - stammend uit de 18e eeuw - niet wat achterhaald? Thomas Kok onderzoekt.

Strategija 31 en de Russische protestbeweging

2 Rusland 5 april 2011

Thomas Kok geeft een korte introductie tot de ontstaansgeschiedenis van Russische protestbeweging Strategija 31, met het oog op de naderende parlements- en presidentsverkiezingen.

De mens als God. De actualiteit van Anatolij Vasilevič Lunačarskij

2 Filosofie 14 maart 2011

Historicus en slavist Thomas Kok over het ideal van de mensgod van Lunačarskij en de filosofische actualiteit van dit begrip