Bagger in Borschemich

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week fotograaf Tim Meijer.

krant

Kapotte ramen, openstaande deuren en donkere gangen: dat zijn de dingen die mij fascineerden toen ik net met fotografie begon. Het is een avontuur om niet te weten wat je gaat tegenkomen. Ik zocht dat avontuur buiten Nederland. Bijna ieder weekend ging ik naar België of Duitsland om naar de meest verlaten plekken te zoeken. Dat bracht me bij het dorp Borschemich.

- “Fernstern in Borschemich” -

tim-meijer-windows

Borschemich is een een verlaten dorp, aangrenzend aan de bruinkoolmijn ‘Garzweiler’. Ik kon die plek niet uit mijn gedachten krijgen. Het was er anders dan alle andere verlaten plekken die ik heb bezocht: niet zo veel graffiti, niet zo veel toeristen en er hing een bepaalde deprimerende, desolate sfeer die ik niet eerder had gevoeld. Garzweiler is een gigantische bruinkoolmijn die nog tot 2044 een gebied van ongeveer 45 vierkante kilometer gaat baggeren (mijnen), genaamd ‘Garzweiler II’ van de Duitse energiegigant RWE in Noordrijn-Westfalen. Ik fotografeer sinds 2013 dit gebied dat voorlopig nog bestaat uit acht dorpen en zo'n 6800 mensen. 

_mg_8908_bewerkt

Het landschap dat door het intensieve baggeren ontstaat is enorm vervreemdend. De machines die hier verantwoordelijk voor zijn behoren tot de grootste van de wereld. De transitie van het landschap, het verval van complete dorpen en natuur, is zowel intrigerend als schrijnend. 

- Immerath -

_mg_0280_bewerkt_1

Met mijn werk wil ik de menselijkheid die uit dit gebied verjaagd is weer terugbrengen. Ik wil verborgen, oude herinneringen nieuw leven geven. De desolate en wanhopige sfeer is voor velen een reden om weg te gaan, voor mij is het juist een reden om terug te komen.

- Die Activisten -

_mg_9636_small

Naast dat het een fantastisch gebied is voor mij als fotograaf met daarin bijzonder veel en heel diverse interessante plekken, is er ook veel mis. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de grote transformatie van dit gebied ziet de inwoners het liefst zo snel mogelijk vertrekken, en doet hier haar uiterste best voor. Mensen krijgen windmolens als compensatie voor land, rivieren worden drooggelegd en het uitkopen van mensen gaat gestaag. Tegenstand is er wel, maar haalt hoogstens de lokale krant.

Om het verhaal van dit gebied en haar (voormalige) inwoners bekent te maken bij een groter publiek, heb ik een krant gemaakt. Ik wil mensen betrokken maken met die plek. Dit project kent nog geen eind, want zolang Garzweiler blijft graven, zal ik dat ook blijven doen.

fomapan400_4x5_1_bewerkt

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven