bezeten door genieën

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week ontwerper Dion Soethoudt.

(klik op de afbeeldingen om te vergroten)

Het is een illusie dat hard werken het antwoord is op alle problemen van onze social media maatschappij. Helaas legt dit idee veel druk op een van de belangrijkste dingen die ons in leven en capabel houden: de slaap. Maar ik heb ambigue gevoelens bij slapen. Als kind werd ik getreiterd door terugkomende nachtmerries en naar bed gaan stond voor mij gelijk aan een sprong in het diepe. Nu smacht ik vaak naar mijn bed, maar eerst moet 'dit' en daarna 'dat' nog af. Ik geloof erin dat je van zulke zwaktes een kracht kunt maken. De hamvraag voor mijn afstudeerproject was: hoe zet ik mijn chronische vermoeidheid om in een weldadige én productieve nachtrust? Ofwel: hoe maak ik mij nuttig tijdens mijn slaap?

Dit benaderde ik persoonlijk door mijn dromen vast te leggen. Tien maanden lang heb ik elke droom die ik me kon herinneren vertaald naar vluchtige illustraties. Het tempo van illustreren was van belang om mijn gedachtes zo vers mogelijk op papier te zetten. De hiërarchie in de lijntekeningen is als volgt: zwart is de primaire droom, rood de secundaire, groen de tertiaire en blauw de quartaire. Gemiddeld heeft iedereen zeven dromen per nacht. Maar na vier verhaallijnen moest ik te diep graven om het eerlijk op te tekenen en ik wilde niet dat mijn bewustzijn mijn impulsen zou vervuilen.

Op 6 april ontmoette ik Apollo. Een ijverig karakter dat me afschermde voor wat hij aan het maken was. Ik heb hem deze naam gegeven omdat dit tafereel me deed denken aan de Griekse mythologische kijk op creativiteit: het is niet jouw creativiteit, maar het zijn externe genieën die je handelingen sturen. Door dit karakter een naam te geven, vestigde deze identiteit zich in mijn onderbewustzijn en werd het makkelijker om hem tijdens mijn dromen toe te laten. Apollo staat in de Griekse mythologie symbool voor de ratio en zijn broer Dionysius voor het irrationele. In mijn verhaal is juist Apollo de God van de chaos en ben ik gebonden aan een rationele wereld.

Ik heb gespeeld met lucide dromen, maar merkte dat ik over mijn dromen juist geen controle wil hebben. Liever observeer ik en word ik verrast. Zo blijft het een eerlijk verhaal waarin de ratio geen rol speelt. Dit ongefilterde verhaal zo open en bloot op tafel leggen is spannend en intiem. Door deze manier van werken hoef ik niet de control freak te zijn die ik eigenlijk ben. Het is niet mijn creativiteit, ik steel het alleen maar en dat houdt me met beide benen op de grond.

gelimiteerd gedrukte opgave van 200 stuks
afmetingen gesloten: 24 cm x 17 cm x 2,6 cm
2016
concept, ontwerp en illustraties door Dion Soethoudt
voorwoord door Prof. Catelijne van Middelkoop

gedrukt door Baltoprint

Een gedrukt exemplaar is verkrijgbaar via www.quarterpastnow.com of in het Stedelijk Museum Amsterdam. Een digitale versie is hier gratis verkrijgbaar.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven