Flickr / keep_bitcoin_real

Bitcoin, de valuta van de toekomst?

Onze minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en De Nederlandse Bank (DNB) waarschuwen voor de gevaren van Bitcoin. Ze wijzen op het ontbreken van centraal toezicht van DNB en daarmee het ontbreken van een garantiestelsel. Door speculatie zouden de koersen erg volatiel zijn en er is kans op een zeepbel. Ook liet de interne commissie Ethiek van de Rabobank zich niet positief uit over deze nieuwe valuta. Uit een gelekt document van de klokkenluiderssite Publeaks blijkt dat de Rabobank 'geen faciliterende rol moet spelen bij de handel in Bitcoins'. De anonimiteit van het versturen van geld en decentraliteit van verificatie maakt het een stuk gemakkelijker om geld uit illegale praktijken als drugshandel of kinderporno wit te wassen. Dit is echter geen valide reden om Bitcoins te weren.

Ter illustratie: In Amsterdam handelden meerdere fietstaxibestuurders in harddrugs. Het zou raar zijn om daarom fietstaxi's maar helemaal te verbieden. Je moet de misbruikers van het systeem aanpakken, niet slechts de verschijningsvorm. Er zijn ook experts met een positieve kijk op de Bitcoin. Neem Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, die aangaf dat Bitcoins een sneller, veiliger en efficiënter betalingssysteem kunnen promoten.

Er zijn meer voordelen. Je kunt met het Bitcoinsysteem zonder tussenkomst van derden gemakkelijk, snel en goedkoop (internationaal) geld overmaken. Aangezien je alleen een internetverbinding nodig hebt, kan dit wereldwijd een uitkomst bieden voor huishoudens zonder bankrekening of creditcard. Omdat je ook je Bitcoins zelf beheert, zullen faillissementen van banken geen invloed op jouw financiële situatie hebben. Verder heb je geen last van bijvoorbeeld verruimend monetair beleid van centrale banken (bijdrukken van geld) omdat de maximale hoeveelheid Bitcoins al vaststaat. Hierdoor is de Bitcoin inflatiebestendig. De mogelijkheid om bij je Bitcointransactie elke vorm van data versleuteld mee te sturen, geeft nog eens extra mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende contractvormen of een idee vastleggen zonder het idee daadwerkelijk prijs te geven. Op een later tijdstip kun je dan aantonen dat jouw idee op de transactiedatum al bestond en jij dus de originele bedenker ervan bent.

Omdat je je Bitcoins zelf beheert, hebben faillissementen van banken geen invloed.

Maar hoe wordt de waarde van Bitcoin dan vastgesteld? Het vaststellen van de waarde van een valuta is erg moeilijk. De handel in valuta’s wordt dan ook gezien als een van de meest verraderlijke. Zo heb ik zelf in het verleden eens getracht een model te maken dat valuta’s voorspelt. Dit model was zo erbarmelijk slecht dat wanneer je precies tegen het advies van het model handelde, je het in 80% van de gevallen goed deed. Hoe dat kan? Daar ben ik nog steeds niet achter. Dit illustreert echter wel dat de prijs, en dus de vraag naar en aanbod van een reguliere valuta, op zijn zachts gezegd lastig vast te stellen is. Laat staan de prijs van een valuta zoals Bitcoin, waarbij de volume in handel laag is, de markt intransparant en de reële betalingsmogelijkheden vooralsnog beperkt.

De toename in plaatsen waar Bitcoins geaccepteerd worden als betaalmiddel en de steeds frequentere interacties tussen de digitale valuta en de reële economie, laten zien dat Bitcoins werkelijk waarde hebben en er dus niet slechts sprake is van een financiële bubbel. Het is inderdaad zo dat de volatiliteit van de koers hoog is, maar zoals bij alle nieuwe fenomenen en zeker in geval van nieuwe technologie, stort de koers in of stabiliseert deze zich. Aangezien de technologie zich nu redelijk heeft bewezen en steeds meer mensen Bitcoin gaan gebruiken, neig ik meer naar het laatste. Ik verwacht dat de volume van Bitcoinhandel zal stijgen en negatieve nieuwsberichten daardoor minder heftige koersschommelingen zullen veroorzaken. Speculanten zullen vervangen worden door gebruikers, wat verdere normalisatie van de koers tot gevolg zal hebben.

Misschien nog wel interessanter dan de Bitcoinvaluta zelf vind ik het decentrale betalingssysteem erachter. Met de recente anti-Bank trend en de grote ontevredenheid over het gevoerde monetaire beleid door centrale banken, is deze decentrale manier van geld overmaken zeer levensvatbaar. De Bitcoin zou ons idee van geld en centraal bankieren drastisch kunnen veranderen.

In de tijd van de goudstandaard kon de spaarder bij verlies van vertrouwen in de bank zijn bankbiljetten inleveren en het goud dat hij ervoor in bewaring had gegeven terugkrijgen. De Centrale Bankiers kwamen er echter achter dat het zowel niet noodzakelijk als niet logisch is dat je hoeveelheid geld gekoppeld is aan de hoeveelheid goud in je kluis. Het is niet noodzakelijk omdat niet iedereen tegelijk zijn geld van de bank haalt. Dat betekent dat je meer kunt uitlenen in geld dan er aan goud in de kluis ligt. Het gaat niet om wat er werkelijk in de kluis ligt, maar om het vertrouwen bij de spaarder dat hij zijn goud terug kan krijgen wanneer hij dat wil.

Ook is het hanteren van de goudstandaard niet logisch omdat je geldhoeveelheid hiermee afhangt van de hoeveelheid goud die je mijnt. Is het wenselijk dat de groei van je economie gekoppeld is aan iets arbitrairs als de vondst van een metaal in de grond?

Hoe meer risico, hoe hoger de beloning.

Nu gaat het slechts om het vertrouwen dat het geld zijn waarde behoudt. Goud hebben we immers al decennia niet meer gezien. De vraag is nu of we na goud en na de waardebelofte van de Centrale Bank overstappen op technologie als basis voor vertrouwen. Bij het Bitcoinsysteem zonder centrale bank wordt er 100% vertrouwd op technologie om het systeem en daarmee ook de waarde van het geld te waarborgen. Momenteel bepalen de Centrale Banken de geldhoeveelheid en rentevoet en proberen zij daarmee inflatie te reguleren. Dit huidige planeconomische monetair beleid faalt aan alle kanten. Europa heeft een one-size-fits-nobody beleid, Amerika en China gebruiken het ter devaluatie om hun concurrentiepositie te versterken c.q. behouden en Japan worstelt al jaren met deflatie. De Bitcoin, waarbij rente niet bestaat en de geldhoeveelheid al vaststaat, zou potentieel de meest succesvolle internationale valuta kunnen worden.
Maar is het nu goed om te investeren in Bitcoins?

Het is inmiddels al een stuk zekerder dat Bitcoin succesvol zal worden en dus is het winstpotentieel van nu instappen lager. Algemeen geldt namelijk nog steeds: hoe meer risico, hoe hoger de beloning. Op de korte termijn ter speculatie zou je wellicht geld kunnen verdienen. Op de lange termijn zou ik sowieso afraden om valuta's of grondstoffen als basis te gebruiken in je investeringsportfolio. Een bedrijf geeft dividend, op een staatsobligatie krijg je rente, vastgoed genereert huur, maar 1 BTC blijft altijd 1 BTC.

Dit artikel is deel 2 van een tweeluik. Lees deel 1 hier.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven