Wikimedia Commons

Beste Reynaert,

Je ster staat nu al eeuwen hoog aan het firmament van de Nederlandse literatuur. En dat voor een vos. Ik vind het een beetje raar dat een vos, nota bene een vos,  zo’n rol moet spelen in onze literatuur. Wij Nederlanders zijn juist zo politiek correct en willen elke associatie met de vos vermijden. We zullen de epiek van je geschiedenis maar niet ontkennen, want je hebt me een listen op je palmares. Maar joh wat een rot verhaal. Je hebt die kutbeer en die pleuriskat natuurlijk wel heerlijk in de aap gelogeerd toen ze jou voor het gerecht een lesje wilde leren. Het kan me wel bekoren als de underdog aan het langste eind trekt. Ja, die koning Nobel was zo nobel nog niet met zulke ordonnanties. Jij hebt er toen ook nog maar een paar mooi naar de eeuwige jachtvelden geholpen, ouwe kerel.

Wel gek dat je Reynaert heet eigenlijk. Het zou kunnen betekenen dat je rein van aard bent. Moet men jouw misdaden misschien zien als Peter Pan-achtige capriolen die alleen maar diegenen treffen die getroffen verdienen te worden? Het gehalte moord en doodslag is daarvoor enigszins te hoog in mijn optiek. De hedendaagse rechter zou je er vandaag de dag toch zeker een dertigtal jaren voor achter de tralies kunnen stoppen, je weet wel het cachot. Als-ie al zo coulant is er een tijdelijk gevangenisstraf van te maken. Ik zal de precieze formulering van de wetsartikelen besparen, want je zult spontaan van je middeleeuwse vossenzetel vallen.

De hedendaagse rechter zou je er vandaag de dag toch zeker een dertigtal jaren voor achter de tralies kunnen stoppen, je weet wel het cachot.

Toegegeven, je zult ook wel je goede kanten hebben gehad. Over de maatschappijkritiek van je geestelijk vader wordt nogal ophef gemaakt. In positieve zin welteverstaan. Nou, en nu zitten wij opgescheept met geëmancipeerde vrouwen en vervroegde uitdiensttredingen. Vergezocht? Nee, Reynaert. Je moet wel stilstaan bij het feit dat er een goede 750 jaar tussen de ontwikkelingen zit. Weet jij wel hoe groot een sneeuwballetje wordt als je die 750 jaar lang door de sneeuw rolt? Nee he, zal wel weer niet. Wat moeten al die lichtekooitjes wel niet gedacht hebben toen ze lazen van jouw ‘Ogerne’ en ‘Haersinde’? Natuurlijk ze waren beschaamd en dachten we gaan geen hoeren meer zijn. We worden nette, werkende vrouwen, net als die mannen. Dan kunnen die mannen lekker niet meer zuipen met hun maten en niet meer de principiële zak uit hangen. Ze wilden maar al te graag laten zien hoe groot de verleiding was om tijdens de opvoeding van het kroost eens heerlijk door de buurman genomen te worden. En dan te bedenken dat niemand het mocht weten. Oh, oh, oh. De gedachte aan de spanning alleen al leidt tot orgastische hoogtepunten.

Het is wel erg listig van je Reynaert, dat je iedereen nu al jaren doet geloven dat die malle Willem van een geestelijk vader van je zomaar een verhaaltje heeft geschreven. En ook nog van die slinkse verwijzing naar de klassieken. Ik moest al niets van die gasten hebben, maar nu ga ik er helemaal van over mijn nek. Jij hebt gewoon zelf dat verhaal geschreven vieze, narcistische vos. Met jezelf in de hoofdrol. De gehele Westerse wereld zit met de gebakken peren en jij wist te ontkomen. Eer we wisten wie je was, lag je al een tijdje onder de zoden. Je was nog te laf om in leven te blijven. Tsjongejongejonge…

Met sluwe groeten,

Tybeert de Kater

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven