Wikimedia Commons

De redelijke republikein in 2012

In de VS wordt Mitch Daniels steeds vaker gezien als een serieuze Republikeinse kandidaat voor het presidentschap in 2012. De Governor van Indiana geniet bekendheid omdat hij zijn staat per motor bestrijkt en om zijn eerlijke houding. In Time roemde opiniemaker Joe Klein vorige week deze eigenschap nadrukkelijk.  Daniels  is 'brutally candid'.

Daniels is niet een Republikein van het type Palin. Hoewel hij grootschalig wil snoeien in de overheidsuitgaven, legt hij ook onverholen uit wat daar de consequenties van zijn. Daarbij heeft hij de moed om de heilige huisjes van de Republicans niet te sparen. Ook het leger en de ouderen zullen het met minder dollars moeten doen.  De toon waarmee hij dit brengt is eveneens anders dan we gewend zijn van Amerikaanse politici. Niet populistisch en ongenuanceerd, maar beheerst en realistisch. Kortom, Mitch Daniels is een figuur om in te gaten te houden. Mocht hij inderdaad de Republikeinse kandidaat blijken in 2012, dan wordt de confrontatie met Obama een interessante.

Het onderstaande filmpje toont zijn redelijkheid en zelfkritische houding.  In het interview wordt zijn mening gevraagd naar opkomst van China. De aanleiding is de visie Donald Trump, die op vrij hysterische wijze  voorspelt dat Amerika de strijd gaat verliezen en de mentaliteit van de Chinezen laakt.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven