Een perfect geheugen?

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week ontwerper Tanne van Bree.

AI

Van de eerste geschreven woorden tot aan de fotografie: het gebruik van externe hulpmiddelen voor het geheugen om ons menselijk geheugen te ondersteunen is een eeuwenoude praktijk. Door snelle technologische ontwikkelingen ontstaan er vormen van kunstmatig geheugen die oneindig kunnen voortbestaan, zoals harde schijven en het internet. In mijn thesis opper ik de term ‘digitale hyperthymesia’ om dit fenomeen te beschrijven, afgeleid van hyperthymesia: een zeldzame neuropsychologische aandoening die gekenmerkt wordt door een superieur geheugen.

DigitalHyperthymesia_01

Spread uit Evolving Digital Hyperthymesia

Door het ontstaan van digitale hyperthymesia te onderzoeken anticipeer ik op de consequenties hiervan op ons gedrag, onze identiteit en tijdsbeleving. Het is mijn doel om aandacht te vestigen op dit fenomeen en onze culturele opvattingen omtrent geheugen te hervormen.

DigitalHyperthymesia_02

Spread uit Evolving Digital Hyperthymesia

Het menselijk geheugen bestaat uit het dualisme van herinneren én vergeten. Dit inspireerde Artifical Ignorance: een programma dat een digitale equivalent van vergeten biedt. Het programma neemt enkele digitale foto’s van iemands externe geheugen en zoekt daarbij visueel vergelijkbare afbeeldingen van het internet. Deze nieuwe afbeeldingen worden opgeslagen en dienen als geheugen suggesties om actief menselijke herinneringen te stimuleren, als alternatief van het passief digitaal weergeven van herinneringen.

Tanne van Bree is winnaar van de kunstprijsvraag: ‘De informatiesamenleving: de droom of de val van Icarus’. De wedstrijd is georganiseerd door Platform voor InformatieSamenleving (ECP), in samenwerking met deFusie. Van Bree haar werk is vandaag te zien tijdens het jaarcongres van ECP in de Fokker Terminal Den Haag.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven