Draagbare kaders

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week mode-ontwerper Rosanne van Wijk.

1
Propositional Attitudes 2016. Look 1, foto Peter Stigter nabewerking Rosanne van Wijk

Ik ben gefascineerd geraakt door de letterlijke en figuurlijke kaders in de maatschappij. De basis van mijn collectie ‘Propositional Attitudes’ ligt in de lijnen, rasters en vlakken die ik in het dagelijks leven waarneem. Constructies binnen politieke en relationele systemen vormen onzichtbare kaders en lijnen waaraan we ons aanpassen en waarbinnen we onszelf bewegen. Je past je als mens continu aan: het ene moment ben je burger, dan weer werknemer en vervolgens familielid. Daarnaast zijn er de letterlijke vlakken en lijnen in onze dagelijkse omgeving, zoals landschappen, spoorlijnen en flatgebouwen.

2
Propositional Attitudes 2016. Look 2, foto Peter Stigter nabewerking Rosanne van Wijk

Mijn collectie is een collage van abstracte vormen en vlakken; een poging om grip te krijgen op dit fenomeen en zelf een nieuw kader te creëren. Ik wilde uit de bekende, vastgestelde kaders stappen door deze te vertalen naar prints, abstracte vormen en stoffen.

3
Propositional Attitudes 2016. Look 3, foto Peter Stigter nabewerking Rosanne van Wijk

Ik hou van het zoeken naar combinaties van kleuren, vormen en details van ogenschijnlijk onbelangrijke objecten. Ik werk intuïtief en volgens ‘learning by doing’-principe. Voornamelijk met collages geef ik op zo veel mogelijk manieren visueel weer wat me inspireert. Van een tweedimensionaal beeld maak ik een vertaling in drie dimensies in stof en deze driedimensionale vertaling zet ik weer om naar een tweedimensionaal beeld.

4
Propositional Attitudes 2016. Look 4, foto Peter Stigter nabewerking Rosanne van Wijk

Als ik vastloop grijp ik terug naar eerder ongebruikt materiaal en ontdekkingen uit het begin van het proces en verknip of voeg ik dit samen. Zo probeer ik tot nieuwe beelden en nieuwe inzichten te komen.

5
Propositional Attitudes 2016. Studie van stofcomposities geplaatst op het lichaam. Collage, papier

Ik werk systematisch en probeer op die manier grip te krijgen op de materie die me bezighoudt en de keuzes die ik maak. Langzaam ontstaat daaruit een verhaal, dat steeds duidelijker vorm krijgt.

7
Propositional Attitudes 2016. Look 6, tekening, collage, samples

Ontwerpen van mijn hand moeten ogen als geconstrueerde willekeur. Vormen en textiel zijn willekeurig en intuïtief ontstaan maar vervolgens tot in detail uitgedacht en weloverwogen geplaatst.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven