Geachte lezer,
Omdat de periode tussen Kerst en Oud & Nieuw een tijd van bezinning is verschijnen er deze week geen nieuwe artikelen op deFusie. Omdat dit ook een tijd van vreugde is plaatsen wij vandaag de –wat ons betreft – beste artikelen die sinds maart op ons jonge platform zijn gepubliceerd. Geniet nogmaals van deze typische deFusie stukken! Heb je zelf andere favorieten, mail deze dan aan de redactie, zodat we begin dit jaar ook jullie favorieten kunnen publiceren. Dit zijn zijn ze:
Een deFusie stuk par excellence! Jori Keijsper beschrijft zeer helder de invloed van de media op het bestuur van het land. De verantwoordelijkheid voor dit probleem ligt volgens de auteur niet alleen bij de media en de politiek, maar ook bij de burger zelf: “Want geïnformeerde en alerte burgers zijn de sleutel tot een goed functionerende democratie”. Omdat deFusie graag bijdraagt aan het laatste, krijgt het artikel een prominente plek in deze lijst!
EEN VOLK KRIJGT DE LEIDER DIE HET VERDIENT
In een aantrekkelijk geschreven artikel laat Jarl van der Ploeg zien dat Italië met de val van Berlusconi een stap in de juiste richting heeft gezet, maar nog lang niet van haar problemen verlost is. Berlusconi is immers, zo betoogt de schrijver, “het excuus dat de Italianen nodig hadden”. Het oplossen van de Italiaanse problemen zal vergen dan het afzetten van hun leider.
VERBOD OP ONVERDOOFD SLACHTEN VAN DIEREN IS ONMENSELIJK
Eric van Lit plaatste de discussie over een verbod op onverdoofd slachten in een breder verband. Hij stelde een fundamenteel probleem aan de orde: de relatie van de moderne mens tot zijn eten. Deze relatie is volkomen verstoord. Een verbod op het onverdoofd ritueel slachten zal niet bijdragen aan het herstel. Eric zal tevreden zijn geweest dat de Eerste Kamer recentelijk het wetsvoorstel van de PvdD niet heeft aangenomen.
In één van de meest controversiële artikelen past Tommi Palumbo de filosofie van Hegel toe op de zaak ‘Mauro’. Aan de hand van Hegel betoogt Palumbo dat het parlement zich niet zou moeten bemoeien met individuele gevallen.
In dit artikel laat Nik Jan de Boer zijn licht schijnen over de Eurocrisis. Het artikel stelt dat we alleen uit de crisis kunnen komen op een democratische manier, dat rekenen alleen niet genoeg is en dat euroscepsis serieus genomen dient te worden. Dit is een typisch deFusie stuk omdat het to the point, analytisch sterk en bovendien constructief is.