Anne Fleur Dekker te gast bij Pauw

Een taart voor Jeroen en Ed

Anne Fleur Dekker wordt bedreigd. Nadat iemand online vroeg wie er meeging om ‘ludiek’ stenen naar een moskee te gooien, tweette de 22-jarige Dekker dat ze het ook wel ludiek vond om Geert Wilders te bekogelen. En een taart in het gezicht van Thierry Baudet te gooien. Ze deed dit naar eigen zeggen om de dubbele moraal in de samenleving te tonen. Sinds Geert op zijn Facebookpagina een foto van Dekker met duivelshoorntjes deelde, heeft Wakker Nederland haar vol in het vizier en moet ze onderduiken.

Of nu ja, onderduiken, dat valt volgens Jeroen Pauw wel mee: ‘Je zit gewoon aan tafel, dus zo erg is het niet.’ Dat was meteen ook het laatste woord over de bedreigingen. Dekker had met haar tweets volgens hem namelijk opgeroepen tot geweld en kreeg daarom een standje. ‘Wat vind je daar nu zelf van?’, vroeg Jeroen vaderlijk; hij slikte het ‘jongedame’ aan het eind van de zin nog net op tijd in. Want Geert heeft het al zo zwaar, had ze dat wel in haar simpele vrouwenbolletje gehaald?

'Wat vind je daar nu zelf van?'

Gelukkig was VVD-coryfee Ed Nijpels aanwezig om Dekker uit te leggen wat zij met haar tweets bedoeld had. Humor, waar Ed zelf ook wel van hield, ontsloeg Dekker niet van de plicht om ‘ook een beetje na te denken’. Wilders zet hele bevolkingsgroepen weg als tweederangs, Ed noemt dat ‘nare grappen maken over mensen’. Volgens hem doet Dekker hetzelfde en dan ‘moet je ook rekening houden met wat je kunt veroorzaken.’

Voor wie de victim blaming nog te subtiel was, maakte Jeroen het expliciet: ‘Je moet niet als dader de slachtofferrol aannemen.’ Door iets te zeggen waar haatdragende mensen boos over konden worden, had ze de bedreigingen over zichzelf afgeroepen. Volgens dezelfde logica zijn vrouwen zelf schuldig als criminelen hun naaktfoto’s online zetten en lokken ze verkrachting en aanranding uit door een kort rokje aan te trekken.

'Je moet rekening houden met wat je veroorzaakt'

De heren hadden ongetwijfeld graag gezien dat Dekker na hun sterke staaltje mansplaining gedwee haar ogen had neergeslagen en toegaf dat ze in haar meisjesachtige onschuld te ver was gegaan. Maar ze boog niet, en bracht de absurde situatie nog eens scherp onder woorden. Waarvoor hulde.

Maar het patriarchale en seksistische gedrag van Jeroen en Ed is politiek gevaarlijk. De verkiezingsuitslag was een enorme ruk naar rechts. Juist nu moet men waken voor het normaliseren van fascistoïde meningen. Daar zal Jeroen het vast mee eens zijn, maar blijkbaar niet als een jonge vrouw het hem vertelt.

 

Gerelateerde artikelen
Reacties
2 Reacties
  • Grappig, ik dacht dat er op DeFusie vooral intelligente bijdragen van academische knappe koppen werden geplaatst. Kennelijk levert dat te weinig clicks op en zijn dit soort luie pogingen tot 'shockerende opinie' tegenwoordig ook prima. Jammer; dit soort armoedig denkgeluid past beter op Vileine of Stellingdames dan op DeFusie.

  • Grotendeels eens met de vorige reageerder. De auteur van dit artikel gaat voorbij aan het feit dat de vergelijking van Baudet met een fascist totaal inaccuraat is (Baudet is juist een überdemocraat). Dat Anne Fleur Dekker het verschil niet ziet, zegt genoeg over haar politieke inzicht wat mij betreft. Ik denk dat de opzet van Pauw ook niet zozeer was om Anne Fleur een podium te geven voor haar ideeën, maar meer om een nieuwe Volkert te voorkomen door de verharding van het debat te bespreken. Anne Fleur en haar vrienden (Erik van Muiswinkel, Joke Kaviaar) hebben daar met hun suggestieve tweets richting Baudet en Wilders (taart gooien, wat doet denken aan Fortuyn voordat hij werd vermoord) en niet gehinderd door enig historisch besef zelf op een naargeestige manier daaraan bijgedragen, daarvoor mag ze best aangepakt worden (verbaal).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven