Fascinatie voor blikvangers

Het Beeld is een zoeklicht gericht op opkomende kunstenaars. Beeldmakers van de toekomst krijgen een podium en vertellen over hun motieven. Deze week graficus en illustrator Mart van de Wiel, wiens werk al te zien was bij Het Verhaal.

They’re (not) mixing, Tijdelijke muurschildering, 2017, 11x2,5m

Ik weet nog dat mijn moeder altijd allerlei afbeeldingen uit de krant knipte en die in de keuken ophing. Dit is de oorsprong is van mijn fascinatie voor ‘blikvangers’: werken die in één keer tot actie moeten aanzetten. Dit zijn de afbeeldingen in de krant die je aandacht grijpen en je dwingen het bijgaande stuk te lezen, meer informatie te zoeken, na te denken en te voelen. Nergens komt dit meer tot uiting dan in reclame en propaganda, wat een enorme invloed op mijn werk heeft.

Federal Reserve, Collage van dollarbiljetten, 2016, 50x70cm

Het is voor mij belangrijk om de beschouwer aan te zetten tot nadenken en betrokkenheid. Hedendaagse maatschappelijke thema’s als waarde en waardering, vriendschap en de gejaagdheid van het bestaan zijn belangrijk in mijn werk. Ik vind het belangrijk dat we juist die kaders waarbinnen we leven regelmatig onderzoeken en ons afvragen waarom de dingen zijn zoals ze zijn.  

Octopus, Zeefdruk, oplage van 14, 2017, 70x100cm

Desalniettemin wil ik niet de pretentie hebben dat mijn werk altijd intens diepgaand is. Soms moet je gewoon kunnen genieten van een mooie of grappige afbeelding van een kat of octopus en de simpliciteit hiervan stevig omarmen.

Siberia, Zeefdruk, oplage van 12, 2016, 70x100cm

Ten slotte ben ik altijd op zoek naar nieuwe manieren om werk te maken. Hierbij haal ik veel voldoening uit het ambacht en de “knutselerigheid” van het productieproces. Hoewel de eenvoud van mijn werk deels voortkomt uit een gebrek aan tekentalent ben ik van mening dat simpele, heldere en herkenbare beelden het sterkste middel zijn om mensen te inspireren en tot actie aan te sporen. Het is dan ook altijd een uitdaging om uit te vogelen hoe ik een werk het meeste impact kan laten hebben en mezelf uit te dagen om met nieuwe materialen te werken.

Jonge Historicus van het Jaar (prijs), Berken multiplex, 2017, 7x29x20

Momenteel is Mart van de Wiel bezig met een expositie die te maken zal gaan hebben met de snelheid van de huidige samenleving en daarnaast een project over vriendschap. Houd hem dus vooral via zijn website in de gaten!

 

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven