Schoonheid van het Niets

 

Huilend vogeltje (Crying little bird), Hamburg (2012) Inkjetprint, dibond, liquid gloss (60 x 90 cm), oplage 1 van 10 ©Joeri van Beek

 ‘Gezicht in het zand’, uit de serie ‘Vergeten gezichten’ (2009) Inkjetprint, dibond, liquid gloss, oplage 2 van 10 ©Joeri van Beek

 

Schoonheid kan overal om je heen zijn.

Het is mijn passie om het bestaande maar vaak onopgemerkte vast te leggen.

Ik word blij van iets wat ogenschijnlijk niets is, maar toch een grote schoonheid heeft.

Het liefst fotografeer ik op rommelige, niet gedefinieerde locaties dingen die vies of vuil zijn, dingen die eigenlijk niets lijken. Dat vergroot ik uit en geef ik een podium: een hoofdrol in mijn kunstwerk. Met een nette opgeruimde omgeving kan ik niet zoveel, liever zoek ik locaties die eerder afstoten dan aantrekken, waar ruimte is voor fantasie.

De composities die ik vastleg kunnen van heel tijdelijke aard zijn. Een uur later kan het vergeten gezicht in het zand weg zijn, de druppels achter het plastic opgedroogd of is er een poster over het onderwerp heen geplakt. Je moet het moment pakken als het er is.

Scherp gemarkeerde composities, duidelijke structuren, doorleefde materialen en authentieke kleuren zijn terugkerende kenmerken in mijn werk. Het liefst van dichtbij en op zichzelf staand uitgelicht.

Ik zoom zo in op mijn onderwerp dat de oude functie niet meer herkenbaar is. Er kan zich een nieuwe  openbaren, zoals in dit beeld - gevonden op de zijkant van een oude container in Hamburg - een huilend vogeltje.. Ook kan het werk geheel abstract worden, puur een compositie, waar iedereen zijn eigen invulling aan kan geven.

De camera is voor mij het middel om vast te leggen wat mij raakt. De schilderijen liggen gewoon op straat! Het is maar hoe je kijkt of hoe je het bekijkt...

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven