Flickr / Gage Skidmore

Hoe Mitt Massachussets en de mensen verloor

In de week van de Amerikaanse presidentsverkiezingen publiceert deFusie alleen stukken over Amerika en de verkiezingen.

In Massachusetts mogen ze Mitt Romney niet zo. Ondanks het feit dat hij van 2003 tot 2007 gouverneur was van deze staat, of eigenlijk omdát hij gouverneur was. Republikein Romney slaagde erin om in de meest 'blauwe' staat van Amerika verkozen te worden door zich voor te doen als een redelijke en behoorlijk progressieve republikeinse kandidaat. Na zijn verkiezing verloor hij echter snel zijn interesse in Massachusetts en richtte hij zijn pijlen op de republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2008. Hij was steeds vaker op pad om campagne te voeren en vervreemde zich steeds verder van zijn kiezers. Daarbij veranderde hij radicaal in zijn standpunten over onder andere het homohuwelijk, stamcelonderzoek en het gebruik van voorbehoedsmiddelen; thema’s waarop hij zich tot dan toe altijd progressief had opgesteld. Romney kreeg de reputatie van een kille, berekenende zakenman die Massachusetts slechts als opstapje had gebruikt voor de presidentsverkiezingen.

Interessant is dat Mitt Romney eigenlijk tot voor kort hetzelfde imago had in de landelijke politiek: een steenrijke, onsympathieke man die geen binding heeft met de doorsnee-Amerikaan. Twee maanden geleden had Romney in de polls een achterstand op Obama van 6 tot 8 procent; toch is het inmiddels een nek-aan-nek-race geworden. De inwoners van Massachusetts kijken het met lede ogen aan. Gaat Romney de verkiezingen toch nog winnen?

Het primaire doel van de republikeinse nationale conventie twee maanden geleden was om Mitt Romney menselijker over te laten komen. Daarnaast moesten de 'minorities' aangesproken worden om stemmen weg te halen bij Obama. Ann Romney betrad het podium om vrouwen aan haar man te binden en vertelde nostalgische verhalen over hoe ook zij en Mitt het ooit moeilijk hadden. Zo moeilijk dat hun diners vaak neerkwamen op het eten van borden pasta met tonijn uit blik aan de uitklapbare strijkplank in de keuken. Amerikaanser kan haast niet, maar deze anekdote is moeilijk te geloven wanneer je je bedenkt dat de vader van Mitt Romney tegen die tijd al lang een succesvol autobedrijf had en gouverneur was van de staat Michigan. De anekdote illustreert wel hoe Romney het imago moest krijgen van een man van simpele afkomst die zijn vele miljoenen eerlijk bij elkaar geschraapt heeft door hard werk, door het verwezenlijken van de American Dream.

De inwoners van Massachusetts kijken het met lede ogen aan...

Niet veel kiezers geloofden dit mooie plaatje gezien de geringe winst die de conventie Romney opleverde in de polls. Na de beruchte '47 procent'-uitspraak van Mitt Romney, die zijn reputatie als rijke zakenman zonder oog voor de normale Amerikaan alleen maar versterkte, leek het een gelopen race te zijn. Het moest wel heel gek lopen als Obama het nu nog zou weggeven. Zoals we nu weten verspeelde Obama zijn riante voorsprong tijdens het eerste debat met Romney en kreeg de republikein daardoor een momentum waar hij flink de vruchten van plukte. Het zag er tot vorige week dan ook slecht uit voor Obama, maar niets zo veranderlijk als de mening van de kiezer. Of als het weer...

Daar was orkaan Sandy. Het moment voor Obama om te laten zien dat hij een daadkrachtige president is. Tot nu toe pakt Obama de gevolgen van Sandy voortvarend aan en stelt voldoende hulp en geld beschikbaar. Dit in sterk contrast tot de aanpak die George Bush bezigde na orkaan Katrina. Obama oogst daarmee ook lof van republikeinen, waaronder die van de republikeinse gouverneur van New Jersey: Chris Christie. Saillant detail is dat Christie lange tijd de gedoodverfde kandidaat was voor de nominatie die Mitt Romney nu heeft gekregen, iedereen binnen de GOP wilde Christie maar hij bedankte. Hij bracht Romney eerder in verlegenheid door tijdens zijn speech voor de republikeinse conventie veelvuldig uit te wijden over zijn eigen politieke credo 'telling the truth'. Hij verzuimde 28 minuten lang om Romney's naam hiermee in verband te brengen. Wanneer deze man, enkele dagen voor de verkiezingen, ook nog eens zijn waardering voor Obama begint uit te spreken op het oerconservatieve Fox News, kun je je voorstellen dat Romney hem op het moment vriendelijk doch dringend verzoekt om in godsnaam zijn mond te houden.

Niets is zo veranderlijk als de mening van de kiezer. Of als het weer...

Chris Christie is niet het enige probleem van Mitt Romney. Zijn onvermogen om in een niet gescripte setting een connectie te maken met de 'gewone' Amerikaan speelt hem juist in deze tijden parten. Romney kan simpelweg niet omgaan met een huilende vrouw die zojuist haar huis verloren heeft, daar is hij te stijf voor. Daarnaast worden uitspraken die hij deed tijdens de republikeinse primaries in 2011 de afgelopen dagen veelvuldig aangehaald. Hij zei onder andere dat hij vond dat het Amerikaanse federale fonds voor rampen (FEMA) afgeschaft moet worden en dat het omgaan met rampen op een meer lokaal niveau geregeld moet worden. De vraag blijft echter waar lokale overheden de miljarden en de manschappen vandaan moeten halen om succesvol te kunnen reageren op een ramp van deze proporties.

Morgen weten we of de afgelopen anderhalve week positief genoeg heeft uitgepakt voor Obama, genoeg om de laatste 10% van de zwevende kiezers in de swing states zijn kant op te trekken. Inmiddels zijn er ook verhalen opgedoken over falende hulpverlening na Sandy. Het is echter te hopen dat kiezers op tijd realiseren dat er met Mitt Romney als president überhaupt geen hulp vanuit de federale overheid was gekomen. Niet alleen omdat Romney vind dat dit op lokaal niveau geregeld moet worden. Mitt Romney geeft bovenal niets om gewone mensen die hun huis kwijt raken. De mensen in Massachusetts hopen dat andere kiezers dit tijdig inzien, zodat Amerika niet opgescheept wordt met een president die dat voor zijn eigen bestwil doet in plaats van voor de bestwil van heel Amerika.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven