Een hotel gemaakt van goud

Het Beeld richt een zoeklicht op opkomende kunstenaars en biedt beeldmakers van de toekomst een podium om over hun motieven te vertellen. Deze week illustrator en kunstenaar Floor van het Nederend.

Het avontuur begon met een hoes voor de EP Seks, Drugs, Kleding & Centen van Pepijn Lanen (Faberyayo). Hij benaderde mij een tijdje daarna met het idee om samen een stripboek te maken. Zoiets was totaal nieuw voor ons, maar Pepijn en ik delen een grote liefde voor graphic novels en manga zoals Moebius en Katsuhiro Otomo. Daarom besloten we een verhaal uit Pepijns eerste verhalenbundel Sjeumig te nemen en daar een strip van te maken. De Afzat-Knalavonturen van Faber Wilhelm is een verhaal over een klungelige ridder die wakker wordt met een kater.

Na Faber Wilhelm gingen we aan de slag met een langer verhaal, Hotel Dorado. In dit verhaal ontmoet de hoofdpersoon ‘Ik’ een sjamaan die hem de weg wijst naar een gouden hotel. Daar moet Ik heen om Maan, een meisje dat hij eerder heeft ontmoet in een badkamer op een feestje, te redden van de Fareno Brothers. Deze heldhaftige missie van Ik resulteert in een psychedelisch stripboek waarin hij door verschillende dimensies dwaalt. Op de cover van het boek dat hieronder te zien is staat de spiegel in de badkamer waar Ik doorheen reist naar een van die andere dimensies.

We begonnen het eerste gedeelte van Hotel Dorado met een door Pepijn geschreven tekst in romanvorm. Dat moesten we verwerken tot een simpele versie van de strip, waarna het geheel uitgewerkt kon worden. Die eerste schetsen vormden een soort storyboard dat ons in staat stelde om de pagina-indelingen te maken. Deze gaven op hun beurt aan vanuit welke hoek je iets ziet en wanneer iemand iets zegt.

Pepijn had al een aantal figuren en scènes beeldend uitgewerkt in zijn teksten. Zo stond het al redelijk vast hoe bijvoorbeeld de badkamer waar Ik door de spiegel heen reist en de kleding van Ik en de Rat er uit zouden komen te zien. Na het eerste gedeelte schreef Pepijn het verhaal meer als een filmscript dat ik zelf vorm kon geven. Dat werkte een stuk efficiënter en leuker.


We kwamen steeds samen om te kijken naar de schetsen en dat pasten we dan weer aan tot we beiden tevreden waren. Toen uiteindelijk alle 144 pagina’s in schets af waren trok ik het over met pen en scande ik het in om het vervolgens op de computer te kunnen bewerken. Het lettertype is een zelf gemaakt font, zodat de tekst er later in getypt kon worden.Kloksgewijs: Bernard, Ik, de Sjamaan, de Rat en Mij

Hierboven zie je een scene uit het boek waar ‘Ik’ de sjamaan ontmoet die hem uitlegt hoe hij Hotel Dorado kan vinden. In totaal hebben we er wel zo’n twee jaar over gedaan, maar dat was vooral omdat we tussendoor ook veel met onze eigen projecten bezig waren. Naar het einde toe was het echter behoorlijk intensief en was ik zeven dagen per week aan het tekenen om het op tijd af te krijgen. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar we zijn beiden heel blij met het eindresultaat dat 14 juni voor het eerst getoond zal worden!

Hotel Dorado zal voor het eerst te bemachtigen zijn op de release 14 juni bij Oedipus Brewing in Amsterdam. Daarna via uitgeverij Ambo|Anthos en de betere boek- en striphandel. Voor meer informatie over het evenement volgende week zie hier.

Gerelateerde artikelen
Reacties
Nog geen reacties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naar boven